Editie maart
interview
In Tussen je oren brengen het Concertgebouworkest en School-tv met twaalf korte muziekfilms een ode aan de fantasie. Het was nog een hele uitdaging om dat voor elkaar te krijgen.
Collegium Vocale Gent werd vijftig jaar geleden opgericht op initiatief van dirigent Philippe Herreweghe. Vier koorleden staan stil bij hun vak, hun passie, en de toekomst.
Hoe gaat het met het Concertgebouworkest en zijn zoektocht naar een nieuwe chef-dirigent? Een gesprek met twee nauw betrokken orkestleden, Christian van Eggelen en Jörgen van Rijen. ‘Ook dirigenten zijn zich aan het heroriënteren.’
Bariton Thomas Oliemans verdiept zich graag en geregeld in iets nieuws. Een gesprek over Franse muziek, wijn, zingen en pianospelen.
Pianist Igor Levit was de social-media-ster van afgelopen jaar. Hij gaf concerten via Twitter die tienduizenden luisteraars trokken. Maar ook zijn politieke overtuigingen kregen veel aandacht. Deze maand is hij te gast bij het Concertgebouworkest.
Cello spelen op topniveau en toch overstappen op dirigeren, is dat een waagstuk? Han-Na Chang heeft bewezen dat het kan. ‘Geven en nemen zijn mijn toverwoorden. Muziek maken betekent een uitwisseling van ideeën. Charisma en dergelijke termen, ik ben er niet mee bezig.’
Het rietkwintet werd in 1985 ‘geboren’ op een Amsterdamse school. In de 35 jaar daarna heeft Calefax, het eerste ensemble in zijn soort, de wereld veroverd. We spreken met saxofonist Raaf Hekkema, Calefaxer van het eerste uur.
Pianist Thomas Beijer componeerde een derde deel bij Beethovens Sonate nr. 32, naar aanleiding van Peter Buwalda’s boek Otmars zonen. Auteur en componist schrijven gezamenlijk een nieuw hoofdstuk.
Fatma Said is trots op haar afkomst. Ze draagt een gouden hangertje in de vorm van Afrika, met op de plek van Egypte een diamant. In haar recitals combineert ze Mozart en Ravel met Spaanse componisten en Arabische liederen.
Voor de tweede keer staat dirigent Gianandrea Noseda voor het Concertgebouworkest. In 2018 maakte hij indruk met Brittens War Requiem als vervanger van Mariss Jansons. Deze maand brengt hij verhalende composities van Midden-Europese componisten. ‘Ik vind het belangrijk een breed repertoire te omarmen – ik ben heel nieuwsgierig.’
Preludium sprak met de Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth. Hoe denkt zij over haar componeren en over de (muziek)cultuur?
De Franse pianist Alexandre Tharaud zou in een concertzaal kunnen wonen. Maar wat als er ineens geen publiek meer is? ‘Het podium is geen podium meer zonder publiek.’ In afwachting van de eerste aflevering van zijn Spotlight-serie in de Kleine Zaal spreekt Preludium deze eclectische artiest, die de drang om te creëren door de aderen heeft stromen.
Wat is er na Bachs dood met zijn lichaam gebeurd? Ligt hij wel echt in de Thomaskerk in Leipzig? Speciaal voor Preludium zoekt schrijver Bert Natter het uit, in zijn nieuwe podcast Bach tot op het bot.
Komende zomer begint de Duitse Anja Bihlmaier als nieuwe chef-dirigent van het Residentie Orkest Den Haag. ‘Je moet de muziek ook kunnen laten gebeuren, daaruit komt grote schoonheid voort.’
Stilte, fluistergeluiden, poëzie, elektronica – niets is slagwerkster Vanessa Porter te gek. Dit jaar zou ze als Rising Star de mooiste concertzalen van Europa aandoen. Het liep anders. Een gesprek met deze dynamische Duitse met Engelse wortels.
Corona dwong het Concertgebouworkest de geplande concerten met Daniel Harding zonder publiek op te nemen voor uitzending op 22 en 29 november. Ook het programma moest worden aangepast. Harding laat zich niet uit het veld slaan: ‘Het is een enorme luxe om met dit orkest te werken.’