Editie juni
interview
We staan aan het begin van de zomer. Een nieuwe lichting jonge musici uit heel Europa maakt zich op voor een onvergetelijke ervaring met Concertgebouworkest Young. Een life-changing-project, mogelijk gemaakt door particuliere schenkers, fondsen en bedrijven.
Deze maand klinkt de wereldpremière van het Pianoconcert, op. 175, Elena Firsova’s tweede opdrachtwerk voor het Concertgebouworkest. Ze liet zich inspireren door een citaat van Boris Pasternak, schrijver van Dokter Zjivago.
Pianist worden wilde ze voordat ze echt begreep wat dat was, naar Rachmaninoff luisterde ze al op haar zesde. Een kennismaking met de grenzeloos geïnteresseerde Isata Kanneh-Mason.
Fabio Luisi leidt deze maand de openbare Ammodo Masterclass dirigeren bij het Concertgebouworkest. Een aantal uitverkoren talenten zal van zijn inzichten kunnen profiteren. Kan hij het geheim van het dirigeren ontrafelen?
‘Mijn programma gaat over eenheid. Europese eenheid.’ Met het muzikale thema La Folia als rode draad leidt de wereldvermaarde oudemuziekspecialist Jordi Savall het Concertgebouworkest door de tijd én ons continent.
Beat Furrer componeerde in opdracht van het Concertgebouworkest Sechs Gesänge. Hij gebruikte teksten uit de roman Eisejuaz van Sara Gallardo over het lot van de inheemse bewoners van de Amazone: ‘Eisejuaz verzaagt noodgedwongen de bomen die zijn levensgrondslag vormen.’
Enrico Pace onderhoudt een warme band met Nederland sinds hij in 1989 het Internationaal Franz Liszt Concours in Utrecht won. Zijn carrière als concertpianist kreeg er een flitsstart door.
Lisa Batiashvili soleert bij het Concertgebouworkest in het Eerste vioolconcert van Karol Szymanowski. Een stuk waar ze weg van is: ‘De vioollijn is als een vogeltje dat zingt, en de orkesttutti’s zijn emotionele explosies!’
Al sinds 1922, precies een eeuw dus, voert de Nederlandse Bachvereniging de Matthäus-Passion uit. In zijn vierde seizoen als artistiek leider leidt Shunske Sato Bachs meesterwerk zelf, als violist van achter de eerste lessenaar. Hij is overtuigd van de bijzondere kracht die uitgaat van deze werkwijze, die in de tijd van Bach heel gebruikelijk was.
Aan het Dudok Quartet Amsterdam de eer een nieuw werk van Theo Loevendie in première te brengen: het Tweede strijkkwartet. De 91-jarige componist fantaseert al over uitbreiding.
Víkingur Ólafsson maakte vorig jaar april zijn debuut bij het Concertgebouworkest en keert nu terug voor een recital in de Grote Zaal. Wederom neemt hij muziek van Mozart mee. Dat de werkomstandigheden ideaal zullen zijn, lijdt volgens de IJslandse virtuoos geen twijfel.
Dit seizoen is de pianist Yefim Bronfman artist in residence bij het Concertgebouworkest: de kroon op een langdurige samenwerking. Zijn eerste optreden met het orkest, nu ruim twintig jaar geleden, beschouwt hij als een van de hoogtepunten in zijn leven.
Deze maand speelt het Concertgebouworkest Eco… del vuoto van Annelies Van Parys, waarmee de Belgische componiste eer betoont aan haar voormalige leraar, Luc Brewaeys. Van Parys vertelt over de achtergronden van haar componeren.
Iván Fischers debuut bij het Concertgebouworkest in 1987 luidde een lange, intensieve en inspirerende samenwerking in. Deze werd recent bekroond met zijn benoeming tot honorair gastdirigent.
Pierre Audi is gedurende drie seizoenen creatief partner van het Concertgebouworkest. Het eerste project in de reeks is een samenwerking met singer-songwriter Damon Albarn, waarbij het Concertgebouworkest zal jammen met musici uit Mali, Burkina Faso en Congo.
Van Cliburn, Boris Berezovski, Daniil Trifonov… sinds 2019 hoort ook Alexandre Kantorow in dit rijtje thuis. Als winnaar van de laatste editie van het prestigieuze Tsjaikovski Concours in Moskou staat de pas 24-jarige Fransman aan het begin van een glanzende pianistencarrière. Hij breekt een lans voor Camille Saint-Saëns.