Editie maart
achter de schermen
Onze zoektocht naar de geheimen van Het Concertgebouw bracht ons eerder al naar de kelder, de Koorzaal en de Grote en de Kleine Zaal. Op naar de zolder!
Het Concertgebouworkest mag in deze tijd wel spelen, maar niet voor publiek. Via streaming en radio-uitzendingen kunnen de liefhebbers er toch bij zijn. Dankzij fotograferende stafleden krijgen we een inkijkje.
De Concertgebouwbuurt is rijk aan geschiedenis. Slagwerker van het Concertgebouworkest Herman Rieken neemt geïnteresseerden mee op wandelingen vol mooie anekdotes – nu corona heerst alleen digitaal. Wandel mee met Herman.
Jonge Helden is een vaste rubriek in muziekprogramma Podium Witteman. De winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2020 mocht meteen na de finale door naar de live-tv-uitzending.
Stoelen, lessenaars, harpen, slagwerk… Als het Concertgebouworkest opkomt, waar ook ter wereld, staat alles al klaar. Precies op de goede plek. Wie zorgen daar eigenlijk voor?
Na de eerste audities voor de Academie van het Concertgebouworkest sloeg het coronavirus toe. De nieuwe lichting zal een jaartje moeten wachten voor hun academiejaar van start gaat.
Toen op donderdagmiddag 12 maart – als overheidsmaatregel om het coronavirus te beteugelen – alle evenementen voor meer dan 100 mensen werden verboden, vielen van het ene op het andere moment in het hele land de podiumkunsten stil.
Onder de Grote Zaal bevindt zich een bijzondere ruimte: de bibliotheek van het Concertgebouworkest. Hier is alle bladmuziek voor de orkestmusici te vinden. Een kostbaar archief.
Musici laten horen én zien op een bijzondere plek in Het Concertgebouw – dat is het doel van de Concertgebouw Sessions, de korte films die te vinden zijn op de site van het gebouw. Hoe gaat de productie van zo’n session in z’n werk?
Verdwenen cartouches, holle pilaren, een verborgen deurtje – de Kleine Zaal van Het Concertgebouw kent vele geheimen. Na de kelder en de Grote Zaal verkent Preludium de zaal waar muziek dichterbij komt.
Deze maand neemt Jan Raes afscheid als algemeen directeur van het Concertgebouw-orkest. We blikken terug op een bewogen en zeer succes-volle periode in de orkesthistorie.
Het Nationaal Schoolontbijt maakt ieder jaar begin november van ontbijten een feestje, om aandacht te vestigen op het belang van een goed en gezond ontbijt voor alle kinderen in Nederland. Dat schiet er namelijk nog veel te vaak bij in.
De rockopera Tommy door The Who in de Grote Zaal op 29 september 1969 zal heel anders geklonken hebben dan de revival ervan afgelopen zomer door een keur aan Nederlandse popmuzikanten. Niet in het minst door een veel geavanceerdere technische ondersteuning.
Concertgebouworkest Young, een nieuw internationaal jeugdorkest, kende een succesvol debuut. Tijdens een intensief zomerkamp werden de talenten klaargestoomd. Bekijk de fotoreportage.
‘Het Zondagochtend Concert is een fenomeen’, vertelt presentator Hans van den Boom. Vanaf het begin was hij betrokken bij de zondagse klassieker, die deze maand vijfentwintig jaar bestaat. Reden om eens van dichtbij te kijken.
Het Concertgebouw staat vol met Steinway-vleugels. Waar worden al deze gigantische instrumenten opgeslagen, voor welke concerten zijn ze bedoeld en hoe worden ze verplaatst?