Editie januari
achtergrond
Wat is er na Bachs dood met zijn lichaam gebeurd? En wat komt er allemaal boven tafel als je ernaar op zoek gaat? Bert Natter, schrijver van de roman Goldberg, volgt het spoor in een serie van vijftien podcasts, Bach tot op het bot. Hij komt tot verrassende ontdekkingen en stuit op onbekende verhalen over de grootste componist aller tijden.
interview
Fatma Said is trots op haar afkomst. Ze draagt een gouden hangertje in de vorm van Afrika, met op de plek van Egypte een diamant. In haar recitals combineert ze Mozart en Ravel met Spaanse componisten en Arabische liederen.
Voor de tweede keer staat dirigent Gianandrea Noseda voor het Concertgebouworkest. In 2018 maakte hij indruk met Brittens War Requiem als vervanger van Mariss Jansons. Deze maand brengt hij verhalende composities van Midden-Europese componisten. ‘Ik vind het belangrijk een breed repertoire te omarmen – ik ben heel nieuwsgierig.’
platenzaak
Al is de Concertvriendenbalie tijdelijk gesloten, Hugo de Groot, verantwoordelijk voor het cd-aanbod, deelt niettemin zijn mooiste tips met Preludium.
notenbeeld
Op 27 januari is het exact 265 jaar geleden dat Mozart geboren werd. Alle reden om dat te gedenken met zijn monument op blazersgebied, de ‘Gran partita’. Dat doet het Concertgebouworkest onder leiding van Trevor Pinnock.
luistergids
Bachs Weihnachtsoratorium of Liszts Weihnachtsbaum: Preludium maakte speciaal voor kerst een afspeellijst, vol bekende kerstklassiekers én verrassingen voor onder de boom. Veel luisterplezier!
achter de schermen
De Concertgebouwbuurt is rijk aan geschiedenis. Slagwerker van het Concertgebouworkest Herman Rieken neemt geïnteresseerden mee op wandelingen vol mooie anekdotes – nu corona heerst alleen digitaal. Wandel mee met Herman.
Preludium sprak met de Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth. Hoe denkt zij over haar componeren en over de (muziek)cultuur?
orkestlid
Vijftien jaar geleden begon Liviu Prunaru als concertmeester bij het Concertgebouworkest. De eerste maanden vielen hem zwaar. ‘Uiteindelijk heb ik het leiderschap op de werkvloer moeten leren.’
Uitgestrooid over Amsterdam liggen snippers muziekgeschiedenis. Historische zalen - soms nog intact, soms afgebrand - logeeradresjes van componisten als Mozart en Mahler en buurten waar straten naar Beethoven of Vivaldi zijn genoemd. Preludium bracht het in kaart.
Het Hooglied – de bijbelse lofzang op de liefde – inspireerde componisten door de eeuwen heen. Waarom? En tot welke noten leidde dit? Een duik in de geschiedenis van het ultieme liefdeslied.
de koffer van
Overal gaat ‘ie mee naartoe: de instrumentkoffer van een musicus. Maar wat zit er allemaal in? Deze maand: de koffer van solofluitist Kersten McCall.
thuisluisteraars
Waar luisteren Preludium-lezers naar? Deze maand onze nieuwe webredacteur Japke van der Kooij.
Waar luisteren Preludium-lezers naar? Deze maand componistennazaat Leendert van Gastel.
Waar luisteren Preludium-lezers naar? Deze maand muziekjournalist Rahul Gandolahage.
De Franse pianist Alexandre Tharaud zou in een concertzaal kunnen wonen. Maar wat als er ineens geen publiek meer is? ‘Het podium is geen podium meer zonder publiek.’ In afwachting van de eerste aflevering van zijn Spotlight-serie in de Kleine Zaal spreekt Preludium deze eclectische artiest, die de drang om te creëren door de aderen heeft stromen.