Ontdek alle artikelen

Column

Horen en/of zien

Vroeger zat ik uren voor een concert begon al voor de toegangsdeur te wachten, zodat ik zodra die opende naar voren kon rennen, naar het midden. Geweldig! Maar vooraan krijg je dus niet echt de finesses van de muziek mee. 

Column

Eén, twee in de maat!

Bij iedere nieuwe (gast)dirigent is het spannend hoe de samenwerking met het orkest, zowel muzikaal als persoonlijk, zal uitpakken. Wat heeft een ideale chef in huis? 

Column

Scordatura

Voor mij persoonlijk verliep het laatste concert in Carnegie Hall in New York dramatisch. Nauwelijks waren we begonnen aan Ein Heldenleben of mijn E-snaar knapte. 

Column

Wat wordt er zoal gegoogled over musici?

Je ziet aan de trefwoorden die Google suggereert of de musicus die je intypt enige roem heeft bereikt. Zo kom je achter allerlei dingen waarvan je niet wist dat je ze wilde weten.

Column

Gesamtkunstwerk

Petroesjka is een waar gesamtkunstwerk waarin muziek, ballet, choreografie en ­geschiedenis uitgebalanceerd aan bod komen. Een pleidooi voor meer spektakel. 

Column

Te paard

Als klein meisje deed ik soms mee aan dressuurwedstrijden. Zo’n dag begon met het oppoetsen en invlechten van je pony of paard. Dat was het leuke gedeelte, waarna de ellende begon.

Column

Nieuwe klanken

RCO House is geopend, en een dichtregel van K. Schippers siert de gevel. Maar één woord doet mij als musicus even de wenkbrauwen fronsen. 'Toevallig'?

Column

Deadline?

Een vriend en ik belandden in een levendige discussie over het zo zakelijk mogelijk betitelen van muziekwerken. Bijvoorbeeld: Symfonie nr. 27. Voor ik het wist was het avond.

Column

Helden

‘Ik zie niet in waarom ik geen symfonie over mezelf zou schrijven’, zei Richard Strauss. Eigenlijk geef ik hem in alle opzichten gelijk. Zou het niet prettig zijn om jezelf geweldig te vinden?

Column

Muziek terwijl u werkt

Heel soms zit ik wel eens ergens op kantoor, of werk ik samen met iemand. Dat geeft allerlei problemen waar ik u niet mee zal vermoeien, maar die ermee te maken hebben dat ik nog nooit ergens in dienst ben gegaan. Eentje ervan is het allerergste: ‘muziek terwijl u werkt’.

Column

Spiegeltje, spiegeltje

Zoals de Wiener Philharmoniker hun traditionele Nieuwjaarsconcert hebben, zo heeft het Koninklijk Concert­gebouworkest de Kerstmatinee. Een moment van bezinning.

Column

Vreemdgaan

Het lijkt wel alsof er in het leven van musici geen ruimte is voor iets anders dan muziek. Maar niets is minder waar: eenmaal afgestudeerd storten ze zich met veel toewijding op hun hobby’s.

Column

Begrafenis-toptien

Welke muziek zou je willen horen op je uitvaart? Een vaak gestelde, onmogelijke vraag. Ten eerste valt nogal te betwijfelen of je, daarbinnen in je dubbel gevoerde kist, met oren die niet meer werken, veel zult horen van wat buiten gebeurt. Ten tweede wisselt bij de meeste mensen het antwoord met de dag. 

Column

Loutering

Soms hoor je bijzondere concerten op locaties die niet voor de hand liggen. Op Lowlands bijvoorbeeld, of in de metro, en dan precies op het moment dat je het nodig hebt.