Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl
achtergrond

Podcast: Bach tot op het bot

door de redactie
29 dec. 2020 29 december 2020

Wat is er na Bachs dood met zijn lichaam gebeurd? En wat komt er allemaal boven tafel als je ernaar op zoek gaat? Bert Natter, schrijver van de roman Goldberg, volgt het spoor in een serie van vijftien podcasts, Bach tot op het bot. Hij komt tot verrassende ontdekkingen en stuit op onbekende verhalen over de grootste componist aller tijden.

Trailer Bach tot op het bot

Nieuwsgierig geworden? Beluister alvast de trailer. 


Aflevering 1: De stilte van de wereld voor Bach

In deze eerste botcast vraagt schrijver Bert Natter (1968) zich naar aanleiding van een beroemd gedicht af hoe stil de wereld was voor de grootste componist aller tijden, Johann Sebastian Bach (1685-1750), werd geboren. 

Aflevering 2: Geen wonderkind

Bach was de grootste componist aller tijden, daar zijn de meeste kenners het over eens, maar zijn talent kwam pas laat aan het licht — hij was bepaald geen wonderkind, blijkt uit deze tweede botcast.


Aflevering 3: Daar hoorden zij engelen zingen

Bach was zich al vroeg bewust van zijn sterfelijkheid en maakte zich van jongs af aan op voor de hemel, waar de engelen zouden zingen - in deze derde botcast gaat het onder meer over de vraag: hoe klinken die eigenlijk?


Aflevering 4: Het hemelorkest

In de tijd van Bach bestond er een heus theologisch en musicologisch dispuut over: het hemelorkest. Aan de hand van Bachs tijdgenoot Johann Mattheson gaat Bert Natter in de vierde botcast op onderzoek uit.

 
Over deze podcast

Afleveringen van deze podcast verschijnen iedere vrijdag, van 1 januari tot en met 9 april 2021. De serie is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Lees ook het interview met Bert Natter over deze serie. Klik hier om de afleveringen op Spotify te beluisteren.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door Preludium. Meer lezen? Abonneer dan nu.