Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl
achtergrond

Alle podcasts van Preludium

door de redactie
02 sep. 2019 02 september 2019

Dit concertseizoen maakten we podcasts over Schuberts Onvoltooide, Beethovens Derde symfonie 'Eroica',  Sjostakovitsj Tiende symfonie en Moessorgski's Schilderijen van een tentoonstelling. Beluister ze hier.

Aflevering 4: Schuberts 'Onvoltooide'

Het ontstaan van Schuberts Achtste symfonie, de 'Onvoltooide', is gehuld in raadsels. Is de symfonie eigenlijk wel onvoltooid? Of is hij gewoon heel kort? Luister de podcast.

Wilde Schubert de Achtste symfonie eigenlijk wel afmaken? En waarom stuurde hij het onafgemaakte stuk op naar het Oostenrijkse Graz? En hoe verdween de partituur daar vervolgens veertig jaar in een kast? In deze podcast vertelt Rahul Gandolahage waarom na tweehonderd jaar Schubert-onderzoek nog steeds niet duidelijk is wat er precies met de muziek is gebeurd.

Aflevering 3: Sjostakovitsj' Tiende symfonie

In deze podcast nemen we je mee door Sjostakovitsj' Tiende symfonie. Zit er een politieke boodschap in deze meeslepende muziek?

De carrière van componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) had flink geleden onder het regime van de Sovjet-Unie, waar zijn muziek 'niet socialistisch genoeg' werd bevonden. Pas na de dood van Jozef Stalin kreeg hij weer een beetje lucht. Hij componeerde zijn Tiende symfonie: een monument waarover tot op de dag van vandaag gesproken wordt.

Aflevering 2: Beethovens Derde symfonie 'Eroica'

In 1802 gaat het slecht met Beethoven: zijn gehoor laat hem in de steek, en hij heeft weinig zin in het leven. Maar hij heeft nog niet alles gezegd. Zijn Derde symfonie, 'Eroica' wordt een statement. In deze podcast vertelt muziekjournalist Rahul Gandolahage waarom.

Waarom was de Derde symfonie zo vernieuwend? Beethoven gebruikte geen bekende trucs om eenheid te bereiken in de muziek. Het is bijvoorbeeld niet echt duidelijk wanneer het tweede thema begint: de tegenhanger van het duidelijk afgebakende openingsmotief. Toch voelt de symfonie als een voortstuwend geheel. 

De muziek die je in deze podcast hoort is van het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons, en de tekst kwam tot stand met hulp van auteur Jos van der Zanden.

Niet in de gelegeheid om te luisteren? Lees dan het achtergrondverhaal van Jos van der Zanden: Speurtocht in Beethovens 'Eroica - waar is thema 2?

Aflevering 1: Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling

In deze podcast neemt Rahul Gandolahage je mee door Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling. Je hoort onder meer kibbelende dames op de markt, de imposante poort van Kiev en de hut op kippenpoten van de heks Baba Yaga.

Op 4 augustus 1873 overlijdt Viktor Hartmann (39). Een nog jonge schilder, die niet alleen indruk maakt met zijn fantasierijke stijl, maar ook door vermomd als de heks Baba-Yaga op een carnavalsbal te verschijnen. Zijn vriend, Modest Moesorgski, bezocht de postuum ingerichte tentoonstelling en schreef kort daarop Schilderijen van een tentoonstelling, een pianosuite met zestien Hartmann-schilderijen als onderwerp. Het stuk werd een dankbaar onderwerp van orkestratie door onder meer Maurice Ravel, en nogsteeds worden er bewerkingen van de suite gemaakt. Waarom laat iedereen zich door de Rus uit 'het machtige hoopje', verleiden tot het schrijven van nieuwe muziek?

Over deze podcast-serie

Achter grote muziekstukken schuilt vaak een prachtig verhaal. In iedere aflevering van deze podcast vertelt muziekjournalist Rahul Gandolahage hoe een muziekstuk ontstond, en waarom het een plek tussen de meesterwerken heeft veroverd. Met luistervoorbeelden! Klik hier om de afleveringen op spotify te beluisteren.

 

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door Preludium. Meer lezen? Abonneer dan nu.