Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

San Francisco Symphony Orchestra

Het San Francisco Symphony Orchestra werd opgericht kort na de grote aardbeving van 1906 en revitaliseerde het muziekleven van de stad. Onder de chef-dirigenten van het gezelschap waren Pierre Monteux, Josef Krips, Seiji Ozawa, Edo de Waart en Herbert Blomstedt (nog steeds eredirigent). Als gastdirigent traden onder anderen Bruno Walter, Leopold Stokowski, Leonard Bernstein en Georg Solti aan, en componisten als Stravinsky, Prokofjev, Ravel, Schönberg en Hindemith dirigeerden hun eigen werk.

De huidige music director, Michael Tilson Thomas, is al sinds 1995 aan het orkest verbonden. Naast zijn muzikaal leiderschap wordt ook zijn innovatieve programmering geprezen. Hierin geeft hij veel aandacht aan het oeuvre van Amerikaanse componisten, onder wie John Adams, Henry Cowell, George en Ira Gershwin, Lou Harrison, Charles Ives, Steve Reich en Edgard Varèse.

San Francisco Symphony Orchestra (olv Michael Tilson Thomas)

foto: Kristen Loken

Het San Francisco Symphony Orchestra maakte in de loop der jaren vele prijswinnende plaat- en cd-opnamen. Op het eigen label dat sinds 2011 bestaat, SFS Media, werd onder meer een complete Mahler-cyclus uitgebracht. Het San Francisco Symphony Orchestra maakte in de loop der jaren tal van nationale en internationale tournees, en werd daarvoor onder meer bekroond met een ASCAP Award for Adventurous Programming and American Programming on Foreign Tours.

Het vorige optreden van de San Francisco Symphony Orchestra in Het Concertgebouw was op 15 mei 2003 met Mahlers Negende symfonie onder leiding van Michael Tilson Thomas. Het San Francisco Symphony Youth Orchestra was te gast tijdens de Robeco SummerNights 2015.

Bijgewerkt op vrijdag 04 september 2015