Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

London Symphony Orchestra

orkest

Het London Symphony Orchestra bestaat sinds 1904 en musiceerde in de eerste jaren van zijn bestaan onder leiding van dirigent Hans ­Richter. Al in 1905 tourde het orkest door Groot-Brittannië met nieuwe muziek van Edward Elgar, die zelf dirigeerde, en in 1906 reisde het voor het eerst naar Parijs.

Onder de latere chef-dirigenten waren Thomas Beecham, Willem Mengelberg (1930-31), Pierre Monteux, Claudio Abbado, Colin Davis en Valery Gergiev. Sinds september 2017 staat Simon Rattle aan het hoofd van het gezelschap; in oktober 1977, op 22-jarige leeftijd, stond hij voor het eerst bij het London Sym­phony Orchestra op de bok.

 

London Symphony Orchestra

foto: Ranald Mackechnie

Gianandrea Noseda en François-Xavier Roth zijn vaste gastdirigent, ­Michael Tilson Thomas (chef-dirigent 1988-1995) is eredirigent en André Previn (chef-dirigent 1968-1979) is conductor emeritus. Het London Symphony Orchestra heeft sinds 1982 zijn thuisbasis in de Barbican Hall, waar het zo’n 70 concerten geeft per seizoen. Daarnaast heeft het residencies in Lincoln Center in New York, de Philharmonie de Paris en Suntory Hall in Tokio en tourt het geregeld naar het Verre Oosten, Noord-Amerika en de Europese hoofdsteden.

Het London Symphony Orchestra maakte in de loop der jaren vele succesvolle lp- en cd-opnamen, sinds 2000 ook vaak uitgebracht op het ­eigen label LSO Live. In Het Concertgebouw was het orkest voor het laatst te beluisteren toen het in februari 2010 een Beethoven-programma uitvoerde onder leiding van John Eliot Gardiner en met pianiste Maria João Pires.

Bijgewerkt op dinsdag 24 april 2018