Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Leonidas Kavakos?

Leonidas Kavakos

viool

Leonidas Kavakos brak internationaal door toen hij in 1985 het Sibelius Concours won, drie jaar later gevolgd door een eerste prijs op het Paganini Concours. Sinds die tijd werkte hij met vele grote orkesten, waaronder de Wiener Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig en de New York Philharmonic.

De afgelopen jaren was hij onder meer het middelpunt van een ‘artist portrait’ bij het London Symphony Orchestra en artist in residence bij de Berliner Philharmoniker. Sinds 2002 is de Griekse violist Leonidas Kavakos een geliefde gastmusicus bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

In het jubileumjaar 2013 vergezelde hij het orkest op tournee door Europa en de Verenigde Staten als solist in Bartóks Tweede vioolconcert. In april 2015 keerde hij terug voor het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Gedurende het seizoen 2014/15 was hij de eerste artist in residence in de geschiedenis van het Concertgebouworkest.

Leonidas Kavakos

Foto: Simon van Boxtel

Leonidas Kavakos is in toenemende mate ook actief als dirigent; inmiddels leidde hij onder andere het Boedapest Festival Orkest, het Deutsches Symphonie Orchester Berlin, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de St. Louis Symphony en de symfonieorkesten van Boston en Atlanta.

Afgelopen juni dirigeerde hij in Het Concertgebouw het Chamber Orchestra of Europe in symfonieën van Beethoven en Schubert.

Leonidas Kavakos bespeelt de ‘Willemotte’-Stradivarius uit 1734.

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019