Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het orkest met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler en Igor Stravinsky dirigeerden meer dan eens het orkest.

Nog steeds werkt het orkest graag samen met hedendaagse componisten, zoals in de vernieuwende serie Horizon, waarin nieuwe en twintigste-eeuwse muziek geprogrammeerd wordt rond een telkens wisselend thema in samenwerking met diverse culturele partners.

Het orkest heeft een zeer eigen, herkenbare klank, waarbij de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een rol speelt. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici en de tot nu toe slechts zeven chef-dirigenten: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en – van september 2016 tot augustus 2018 – Daniele Gatti.

Start / pauzeer slideshow

Sinds het honderdjarig jubileum in 1988 mag het orkest zich Koninklijk noemen. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe. Jaarlijks worden ongeveer 250.000 concertbezoekers bereikt met zo’n 90 concerten in Amsterdam en 40 op de belangrijkste podia over de hele wereld.

In Brussel (BOZAR) is het orkest in residence. Sinds 2004 heeft het orkest een eigen label: RCO Live. De RCO Academie leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel. In 2019 gaat RCO Young van start, een jeugdorkest voor ‘verborgen talenten’ uit heel Europa van 14 tot 18 jaar. Het vloeit voort uit RCO meets Europe, de tournee naar alle 28 lidstaten van de Europese Unie die het orkest tussen 2016 en 2018 ondernam, waarbij in ieder land een werk samen met een lokaal jeugdorkest werd uitgevoerd (Side by Side).

Het Concertgebouworkest wordt ondersteund door RCO Foundation; deze realiseert noodzakelijke duurzame verbindingen met zakelijke partners, particuliere begunstigers en vermogensfondsen. ING en Unilever zijn Global Partners van het orkest. Accenture, Arcadis, Allen & Overy, CBRE, De Brauw Blackstone Westbroek, KLM, Loyens & Loeff, PwC en Stibbe zijn Partners.

Bekijk hier alle musici van het Koninklijk Concertgebouworkest

Bijgewerkt op maandag 17 juli 2017