Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het orkest met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler en Igor Stravinsky dirigeerden meer dan eens het orkest.

Nog steeds werkt het orkest graag samen met hedendaagse componisten, zoals in de vernieuwende serie Horizon, waarin nieuwe en twintigste-eeuwse muziek geprogrammeerd wordt rond een telkens wisselend thema in samenwerking met diverse culturele partners.

Het orkest heeft een zeer eigen, herkenbare klank, waarbij de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een rol speelt. Bepalend is ook de invloed van de orkestmusici en de tot nu toe slechts zeven chef-dirigenten. Willem Kes introduceerde een divers repertoire met veel hedendaagse werken. Willem Mengelberg legde de grondslag voor de grote Mahler-traditie. Eduard van Beinum bracht Bruckner en Franse muziek onder de aandacht.

Start / pauzeer slideshow

Bernard Haitink verfijnde de orkestklank en maakte internationaal naam met de in vele landen op tv uitgezonden Kerstmatinees. Riccardo Chailly gaf een grote impuls aan de interpretatie van hedendaagse muziek en opera. Mariss Jansons schonk veel aandacht aan de grote componisten van de twintigste eeuw. Daniele Gatti was chef-dirigent van september 2016 tot augustus 2018.

Sinds het honderdjarig jubileum in 1988 mag het orkest zich Koninklijk noemen. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe. Jaarlijks worden ongeveer 250.000 concertbezoekers bereikt met zo’n 90 concerten in Amsterdam en 40 op de belangrijkste podia over de hele wereld. In Brussel (BOZAR) is het orkest in residence. Het orkest wordt ondersteund door een groeiende groep Global Friends uit diverse landen. Sinds 2004 heeft het Concertgebouworkest een eigen label: RCO Live. De Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel.

In 2013 ondernam het Koninklijk Concertgebouworkest een uitgebreide wereldtournee ter gelegenheid van zijn 125 jarig jubileum. Tussen 2016 en 2018 treedt het orkest op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie onder de noemer RCO meets Europe, waarbij in ieder land één werk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land wordt uitgevoerd (Side by Side).

Bekijk hier alle musici van het Koninklijk Concertgebouworkest

Bijgewerkt op maandag 17 juli 2017