Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Zweeds Radio Orkest

Al vanaf de eerste uitzending in januari 1925 is het klassieke orkestrepertoire een vast onderdeel van de programmering van de Zweedse radio-omroep. De organisatie werkte in de beginjaren met freelance musici, maar richtte in 1936 een eigen orkest op. Dit gezelschap kreeg in 1967 zijn huidige naam.

De eerste chef-dirigent was Sergiu Celibidache. Beroemde maestro’s als Esa-Pekka Salonen, Jevgeni Svetlanov en Manfred Honeck volgden hem op. Sinds 2007 staat Daniel Harding aan het hoofd van het Zweeds Radio Orkest.

Zweeds Radio Orkest

foto: Julian Hargreaves

Naast de radio-optredens en de concerten in de thuisbasis, de Berwaldhallen in Stockholm, gaat het orkest regelmatig op tournee. In 1994 was het orkest voor het eerst te gast in Het Concertgebouw. Buitenlandse concertreizen brachten het ensemble recentelijk naar onder meer Londen, Wenen, Aix-en-Provence, ­Salzburg en Milaan.

Het Zweeds ­Radio Orkest is in zijn thuisstad nauw betrokken bij het tweejaarlijkse Baltic Sea Festival, en in de ­eigen concertserie Chamber Unplugged presenteren de orkestmusici symfonische werken in een kleine bezetting.

Het Zweeds Radio Orkest maakte in de loop der jaren tal van gelauwerde cd’s, waaronder in 2014 een met een BBC Music Magazine Award bekroonde opname van de twee vioolconcerten van Bartók uitgevoerd met Isabelle Faust. 

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018