Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wiener Philharmoniker

orkest

Op 28 maart 1842 dirigeerde Otto Nicolai, hofkapelmeester van de Weense Opera, het ‘Grosses Concert’ dat de lange geschiedenis van de Wiener Philharmoniker inluidde. Het eerste permanent werkende professionele orkest van Wenen was daarmee een feit. Onder leiding van chef-dirigent Otto Dessoff (1860-1875) werd het repertoire aanzienlijk uitgebreid en verhuisde het orkest naar het gebouw van de Musikverein, waar het nog altijd zetelt.

De voortreffelijke akoestiek van deze zaal had grote invloed op de klank en speelstijl van het orkest. Hans Richter was chef-dirigent van 1875 tot en met 1882. Met Gustav Mahler (1898-1901) ging de Wiener Philharmoniker voor het eerst op tournee naar het buitenland en het orkest speelde in 1901 op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Wiener Philharmoniker

Foto: Jun Keller

In de eerste helft van de twintigste eeuw stond Richard Strauss regelmatig op de bok. Sinds 1933 hebben de Wiener Philharmoniker geen vaste dirigent meer, maar werkt het gezelschap met gastdirigenten. Het orkest is georganiseerd als een zelfstandige vereniging van orkestleden en is nauw verbonden aan de Wiener Staatsoper.

In Het Concertgebouw is de Wiener Philharmoniker regelmatig te gast; de vorige optredens van het gezelschap waren in januari 2014 onder leiding van Riccardo Chailly en in april 2016 onder leiding van Gustavo Dudamel. De allereerste concerten van de Wiener Philharmoniker in de Grote Zaal vonden plaats in oktober 1940, onder leiding van Hans Knappertsbusch en als onderdeel van een Weense week.

Bijgewerkt op donderdag 24 januari 2019