Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Vesko Eschkenazy?

Vesko Eschkenazy

viool

Vesko Eschkenazy is sinds januari 2000 concertmeester van het Koninklijk Concert­gebouworkest. Eerder vervulde hij die functie bij het Radio Kamer Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Hij studeerde aan het Staatsconservatorium in zijn geboortestad Sofia in Bulgarije en bij Yfrah Neaman aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Prijzen won de violist bij het Wieniawski Concours 1985 in Polen en de Carl Flesch Competition 1988 in Londen, en in 2010 werd hij in Bulgarije uitgeroepen tot musicus van het jaar.

Vesko Eschkenazy

Hij soleerde bij het Filharmonisch Orkest van Sofia, het Royal Philharmonic Orchestra en het London Philharmonic Orchestra. Ook bij het Koninklijk Concertgebouworkest trad hij verschillende keren op als solist, bijvoorbeeld afgelopen 30 juni in Mendelssohns Vioolconcert in het Cultuurpaleis in Sofia; het was het eerste concert ooit van het orkest in Bulgarije, door het publiek inmiddels verkozen tot Cultureel Evenement van het jaar 2018.

Vesko Eschkenazy bespeelt de ex-Adam-, ex-Wurlitzer-Guarneri del Gesù uit 1738, die hij via bemiddeling van RCO Foundation in bruikleen heeft van een particuliere eigenaar.

Bijgewerkt op vrijdag 19 april 2019