Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Tugan Sokhiev?

Tugan Sokhiev

dirigent

Tugan Sokhiev is afkomstig uit de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië. Hij studeerde onder meer bij Ilya Musin en Yuri Temirkanov in Sint-Petersburg. Sinds 2009 is Tugan Sokhiev chef-dirigent van het Orchestre National du Capitole de Toulouse en sinds 2014 tevens van het befaamde Bolsjoj ­Theater in Moskou.

Tugan Sokhiev

foto: Marco Borggreve

Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Bij orkesten als de Wiener Philharmoniker (onder meer tijdens het Lucerne Festival), de Berliner Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig, het Orchestre National de France, het NHK Symphony Orchestra, het London Symphony Orchestra en de symfonieorkesten van Boston en Chicago was hij te gast. Tugan Sokhiev ondernam tournees door Europa met het Mahler Chamber Orchestra en is sinds 2003 jaarlijks te gast bij het Philharmonia Orchestra, zowel in Londen als op tournee. In 2018 maakte hij zijn debuut bij de New York Philharmonic.

Ook als opera­dirigent is hij zeer actief. Naast bijvoorbeeld Sjostakovitsj’ Lady Macbeth van Mtsensk en Le damnation de Faust van Berlioz in het Bolsjoj Theater leidde hij meerdere producties in het Mariinski Theater in Sint-Petersburg, bij Welsh National Opera, bij de ­Metropolitan Opera in New York en tijdens het festival van Aix-en-Provence. Tijdens zijn overtuigende debuut bij het Concertgebouworkest in juni 2006 leidde hij werken van Sjostakovitsj en Prokofjev en een wereldpremière van Elena Firsova. In 2010 kwam hij terug met werken van Dvořák, Bartók en Rachmaninoff.

Bijgewerkt op dinsdag 08 oktober 2019