Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Thedéen Torleif?

Torleif Thedéen

cello

Cellist Torleif Thedéen brak door in 1985, toen hij in korte tijd eerste prijzen won tijdens drie toonaangevende concoursen. Engagementen bij grote orkesten volgden al snel en zijn carrière kwam in een stroomversnelling.

De Zweedse musicus soleerde bij alle toonaangevende Scandinavische orkesten, maar werd ook uitgenodigd door bijvoorbeeld het London Philharmonic Orchestra en het Filharmonisch Orkest van Moskou. In ons land was hij te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Torleif Thedéen

foto: Tony Sandin

Torleif Thedéen is ook een fervent kamermusicus en deelde het podium met onder anderen Julian Rachlin, Maxim Rysanov en Janine Jansen. Met laatstgenoemde violiste voerde hij ook Brahms’ Dubbelconcert uit, met het Hallé Orchestra. Cd’s van Torleif Thedéen bevatten muziek van componisten als Elgar, Bach, Schulhoff en Sjostakovitsj.

De cellist geeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Kopenhagen. Hij bespeelt een instrument van David Techler: de ‘ex-Lynn Harrel’-cello uit 1711. In Het Concertgebouw was hij verschillende keren eerder te beluisteren, vaak in de Kleine Zaal in kamermuziekprogramma’s met Janine Jansen, voor het laatst in Schuberts Strijkkwintet in C groot tijdens Het Zondagochtend Concert van 23 december 2012.

Bijgewerkt op vrijdag 23 december 2016