Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Tjeerd Top?

Tjeerd Top

viool

Tjeerd Top is sinds 2005 eerste plaatsvervangend concertmeester van het Concertgebouworkest. Ook trad hij regelmatig op als gastconcertmeester bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het WDR Sinfonieorchester, de Bamberger Symphoniker en het Philharmonia Orchestra.

Tjeerd Top studeerde bij Qui van Woerdekom en Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Alexander Kerr. In 2001 won hij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tijdens dit concours ontving hij met pianiste Mariken Zandvliet tevens de Kersjes van de Groenekan Fonds.

 

Tjeerd Top

foto: Mladen Pikulic

Tjeerd Top soleerde met onder meer Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia, het Nederlands Kamerorkest, het Concertgebouw Kamerorkest en RCO Camerata. Als kamermusicus is hij regelmatig met het Vermeer Trio te beluisteren. Met pianiste Mariana Izman werd hij geselecteerd voor Het Debuut, een serie van tien concerten in de voornaamste concertzalen van Nederland. Tjeerd Top vormde jarenlang een duo met harpiste Lavinia Meijer. Samen wonnen zij de Fortis Mees/Pierson Award.

Tjeerd Top bespeelt een Stradivarius uit 1713, aangekocht door een particuliere mecenas en hem ter beschikking gesteld via de Foundation Concertgebouworkest.

De Prix de Salon, ingesteld door de business club van het Concertgebouworkest, stelt hem in staat binnenkort zijn debuut-cd fragile uit te brengen.

Bijgewerkt op vrijdag 27 januari 2017