Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Tjeerd Top?

Tjeerd Top

viool

Tjeerd Top studeerde bij Qui van Woerdekom en Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Alexander Kerr. Beide studiefasen voltooide hij met onderscheiding. In 2001 was hij winnaar van het Oskar Back Concours, waarop hij met pianiste Mariken Zandvliet de Kersjes van de Groenekan Fonds-Prijs ontving.

Als kamermusicus is Tjeerd Top regelmatig te beluisteren met het Vermeer Trio, en werkte hij samen met musici als Leonidos Kavakos, Emanuel Ax, Pierre-Laurent Aimard en Thomas Adès. Met pianiste Mariana Izman werd hij geselecteerd voor Het Debuut, een serie van tien concerten in de voornaamste concertzalen van Nederland, en met harpiste Lavinia Meijer won hij de Fortis Mees/Pierson Award.

Tjeerd Top

foto: Mladen Pikulic

Tjeerd Top soleerde onder meer bij Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia, het Nederlands Kamerorkest, en het Concertgebouw Kamerorkest. Sinds 2005 is Tjeerd eerste plaatsvervangend concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook treedt hij op als gastconcertmeester bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en the Philharmonia Orchestra (Londen).

Tjeerd Top bespeelt een Stradivarius uit 1713 die hem ter beschikking wordt gesteld door de Stichting Donateurs van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op vrijdag 27 januari 2017