Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Thomas Zehetmair?

Thomas Zehetmair

viool

Violist en dirigent Thomas Zehetmair is afkomstig uit Oostenrijk en volgde zijn opleiding aan het Mozarteum in Salzburg. Als solist in de vioolconcerten van bijvoorbeeld Elgar, Mozart en Zimmermann musiceerde hij met gezelschappen als het WDR Sinfonieorchester, het Hallé Orchestra en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Thomas Zehetmair

Foto: Julien Mignot

In 1994 formeerde hij het Zehetmair Kwartet, dat in 2014 werd onderscheiden met de Paul-Hindemith-Preis van de stad Hanau en in februari van dit jaar nog te gast was in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In 2002 verwierf Thomas Zehetmair de positie van vaste dirigent van Royal Northern Sinfonia en sinds 2014 is hij bij dit orkest eredirigent. Bij het Zwitserse Musikkollegium Winterthur is hij met ingang van het huidige seizoen chef-dirigent, en bij het Amerikaanse Saint Paul Chamber Orchestra is hij artistic partner.

Thomas Zehetmair maakte tal van cd-opnamen, bekroond met onder meer de Diapason d’Or en de MIDEM Classical Award. In Het Zondagochtend Concert van 7 februari 2016 was Thomas Zehetmair nog bij het Radio Filharmonisch Orkest te gast in de dubbelrol van violist (Bachs Vioolconcert in E groot, BWV 1042) en dirigent (Brahms’ Tweede symfonie).

Bijgewerkt op vrijdag 25 november 2016