Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Thomas Adès?

Thomas Adès

dirigent

Thomas Adès wordt beschouwd als een van de belangrijkste Britse componisten van onze tijd. Dit seizoen werkt hij nauw samen met het Concertgebouworkest als componist, als dirigent én als pianist in kamermuziekprogramma’s.

In 1995 brak hij internationaal door met zijn eerste opera, Powder Her Face; vier jaar later won zijn orkestwerk Asyla de prestigieuze Grawemeyer Award. Ook zijn opera’s The Tempest en The Exterminating Angel betoverden pers en publiek. De muziek van Thomas Adès heeft een eclectische en toch oorspronkelijke stijl en verraadt een duizelingwekkende verbeeldingskracht.

Als dirigent stond de Engelsman regelmatig voor orkesten als de Los Angeles Philharmonic, het Boston Symphony Orchestra, het London Symphony Orchestra, de symfonieorkesten van Melbourne en Sydney, het BBC Symphony Orchestra en het City of Birmingham Symphony Orchestra.

Thomas Adès

foto: Renske Vrolijk

Thomas Adès dirigeerde Stravinsky’s The Rake’s Progress in de operahuizen van Londen en Zürich en zijn eigen The Tempest in New York en Wenen. Van 1999 tot 2008 was hij artistiek leider van het Aldeburgh Festival.

Al sinds 1995 staan composities van Thomas Adès op het repertoire van het Concertgebouw­orkest. In 2011 dirigeerde hij het orkest zelf in het AAA-programma En route. In 2016 kwam hij terug met muziek van Liszt en Martinů en twee eigen werken, These Premises Are Alarmed en de Nederlandse première van Totentanz.

Later dit seizoen keert hij terug met zijn Piano­concert en zijn onlangs voltooide balletmuziek Inferno naar Dante. 

Bijgewerkt op woensdag 11 september 2019