Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Takács Kwartet

Het Takács Kwartet werd in 1975 opgericht door vier studenten van het conservatorium in Boedapest – onder wie de huidige cellist András Fejér – en vernoemd naar de toenmalige primarius Gabor Takács-Nagy. Internationale aandacht volgde in 1977 met het winnen van het Internationaal Strijkkwartet Concours in Evian.

Eerste prijzen in onder meer Bordeaux, Boedapest en Bratislava volgden al snel. Na een Amerikaanse debuuttournee in 1982 bood de University of Colorado het ensemble een residentie aan, en sindsdien werkt het Takács Kwartet vanuit de Verenigde Staten. Het was te gast op de bekende podia en festivals voor kamermuziek wereldwijd, bij Wigmore Hall in Londen is het kwartet al een aantal seizoenen associate artist.

Tákacs kwartet

foto: Amanda Tipton

Naast de reguliere klassieke concerten initieert het kwartet regelmatig theatraal getinte projecten. Zo werkte het met toneelschrijver David Lawrence Morse aan een voorstelling over de totstandkoming van Beethovens strijkkwartetten, speelt het geregeld samen met de Hongaarse volksmuziekgroep Muzsikas en bracht het met wijlen Philip Seymour Hoffman Philip Roths Everyman op de planken, later in reprise gebracht met Meryl Streep.

Opnames van het Takács Kwartet zijn bekroond met de Gramophone Award, de Brit Award, de Japanse Record Academy Award en de Grammy Award. In mei 2010 organiseerde Het Concertgebouw een Weekend met het Takács Kwartet. De vorige optredens van het kwartet waren in februari 2017 in de serie Strijkkwartetten – toen nog met mede-oprichter Károly Schranz als tweede violist.

Bijgewerkt op woensdag 16 oktober 2019