Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Tabea Zimmermann?

Tabea Zimmermann

altviool, artist in residence

De Duitse altvioliste Tabea Zimmermann, opgeleid bij Ulrich Koch en Sándor Végh, treedt op met orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Orchestre de Paris, het London Symphony Orchestra en het Israël Filharmonisch Orkest. Dit seizoen is ze te gast bij Les Siècles en de New World Symphony en is ze vaak te horen in Amsterdam, waar ze artist in residence is bij het Concertgebouworkest. Haar debuut bij dat orkest was al in 1988, met violist Thomas Zehetmair in Mozarts Sinfonia concertante, KV 364 onder leiding van Nikolaus Harnoncourt.Tabea Zimmermann

foto: Marco Borggreve, 2019

Tabea Zimmermann geeft veel kamermuziekconcerten, waarbij ‘haar’ Arcanto Kwartet een speciale plaats inneemt. Een speerpunt voor de veelzijdige altvioliste is hedendaagse muziek. In april 1994 bracht ze Ligeti’s speciaal voor haar geschreven Sonate voor altviool in wereldpremière. In recente jaren speelde ze nieuwe soloconcerten van onder anderen Heinz Holliger en Wolfgang Rihm en – met altviolist Antoine Tamestit – een dubbelconcert van Bruno Mantovani. Met Ensemble Resonanz speelde ze nieuwe noten van Enno Poppe.

Tabea Zimmermann is sinds 2013 voorzitter van het Beethoven-Haus Bonn en werd bij de International Classical Music Awards 2017 uitgeroepen tot Artist of the Year. In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw was ze geregeld te beluisteren, het meest uitgebreid tijdens het Weekend met Tabea Zimmermann in februari 2006.

Lees ook het interview met Tabea Zimmermann uit december 2019

Bijgewerkt op maandag 27 januari 2020