Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Tabea Zimmermann?

Tabea Zimmermann

altviool, artist in residence

Tabea Zimmermann studeerde bij Ulrich Koch en Sándor Végh. De Duitse altvioliste treedt regelmatig op met orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Orchestre de Paris en het London Symphony Orchestra. Ook geeft ze veel kamermuziekconcerten, waarbij ‘haar’ Arcanto Kwartet een speciale plaats inneemt.

Een speerpunt voor Tabea Zimmermann is hedendaagse muziek. In april 1994 bracht ze Ligeti’s speciaal voor haar geschreven Sonate voor altviool in wereldpremière. In recente jaren speelde ze nieuwe altvioolconcerten van onder anderen Heinz Holliger en Wolfgang Rihm en een dubbelconcert van Bruno Mantovani (met altviolist Antoine Tamestit).

Tabea Zimmermann werd diverse malen gelauwerd voor haar muzikale verdiensten. Zo werd ze bij de uitreiking van de International Classical Music Awards 2017 uitgeroepen tot Artist of the Year.


Tabea Zimmermann

foto: Marco Borggreve, 2019

In oktober 1988 debuteerde Tabea Zimmermann bij het Concertgebouworkest met Mozarts Sinfonia concertante in Es groot, KV 364, dat ze samen met violist Thomas Zehetmair uitvoerde onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Hetzelfde werk voerde ze met het orkest uit op 3 februari 1990 in Salzburg tijdens de Mozartwoche. In 2002 kwam ze terug voor het Altvioolconcert van Bartók. ­

Tabea Zimmermann is dit seizoen artist in residence bij het Concertgebouworkest. In augustus en september soleerde ze in de door haarzelf voltooide versie van Bartóks Altvioolconcert. Deze maand verzorgt ze samen met orkestleden een Close-up kamermuziekconcert (10 december) en soleert ze met Isabelle Faust in Mozarts Sinfonia concertante (11 en 12 december en op tournee). In april komt ze terug naar het Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op dinsdag 12 november 2019