Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Tabea Zimmermann?

Tabea Zimmermann

altviool, artist in residence

Tabea Zimmermann studeerde bij Ulrich Koch en Sándor Végh. De Duitse altvioliste treedt op met orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Orchestre de Paris en het London Symphony Orchestra. Ook geeft ze veel kamermuziekconcerten, waarbij ‘haar’ Arcanto Kwartet een speciale plaats inneemt.

Een speerpunt voor Tabea Zimmermann is hedendaagse muziek. In 1994 bracht ze Ligeti’s voor haar geschreven Sonate voor altviool in première. In recente jaren speelde ze nieuwe altvioolconcerten van Heinz Holliger en Wolfgang Rihm en een dubbelconcert van Bruno Mantovani (met altviolist Antoine Tamestit). Tabea Zimmermann werd bij de uitreiking van de International Classical Music Awards 2017 uitgeroepen tot Artist of the Year.

 

Tabea Zimmermann

foto: Marco Borggreve, 2019

In 1988 debuteerde ze bij het Concertgebouworkest met Mozarts Sinfonia concertante in Es groot, KV 364. Hetzelfde werk voerde ze met het orkest uit in 1990 in Salzburg tijdens de Mozartwoche. In 2002 kwam ze terug voor het Altvioolconcert van Bartók.

Tabea Zimmermann is dit seizoen artist in ­residence bij het Concertgebouworkest. In augustus en september soleerde ze in de door haarzelf voltooide versie van Bartóks Altvioolconcert, in december verzorgde ze samen met orkestleden een Close-up kamermuziekconcert en soleerde ze met Isabelle Faust in Mozarts Sinfonia concertante. Op 18 april werkt ze samen met orkestleden in een Club Night. Op 11 mei aanstaande ontvangt Tabea Zimmermann de prestigieuze Ernst von Siemens Muziekprijs.

Bijgewerkt op donderdag 12 maart 2020