Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Residentie Orkest

orkest

Aan de wieg van het Residentie Orkest stond in 1904 Henri Viotta, die tot 1917 dirigent en directeur bleef. Al snel werd het gezelschap een pleisterplaats voor componisten als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Maurice Ravel en Paul Hindemith; gastdirigenten waren onder anderen Arturo Toscanini, Bruno Walter en Leonard Bernstein.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Willem van Otterloo aangesteld; hij bleef chef-dirigent tot 1973. Vervolgens leidden Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgeny Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi het orkest. Tot afgelopen zomer was Jan Willem de Vriend vaste dirigent. De huidige chef-dirigent Nicholas Collon zal in de zomer van 2021 na vijf jaar het Residentie Orkest verruilen voor het Fins Radio Symfonieorkest en opgevolgd worden door Anja Bihlmaier.

 

Residentie Orkest

Door Ronald Knapp

Al enkele jaren is Richard Egarr als vaste gastdirigent aan het orkest verbonden, en recentelijk is ook Jun Märkl benoemd tot vaste gastdirigent. Het Residentie Orkest geeft concerten in het Zuiderstrandthea­ter en zal vanaf 2020 gehuisvest zijn in het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex in het hart van Den Haag. Tournees in de afgelopen jaren voerden naar Duitsland, Roemenië en China.

Het orkest werkt samen met Haagse en nationale partners als het Nationaal Theater, het Festival Classique, het The Hague African Festival, Het Paard, De Nationale Opera en het Koninklijk Conservatorium. Met zijn educatieve beleid draagt het Residentie Orkest bij aan de sociale cohesie in Den Haag. Het vorige optreden van het Residentie Orkest onder leiding van Nicholas Collon in Het Concertgebouw was op 24 augustus een Frans getint programma in de BGL ZomerConcerten.

Bijgewerkt op woensdag 12 juni 2019