Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Pražák Kwartet

kwartet

Het Pražák Kwartet werd in 1972 opgericht door vier studenten van het conservatorium in Praag. Het viertal werd internationaal bekend met zijn optreden tijdens het Praags Muziek Festival in 1975, en drie jaar later won het de eerste prijs en de speciale prijs van Radio France tijdens het Internationaal Strijkkwartet Concours in Évian. Ook bij diverse andere gelegenheden viel het Pražák Kwartet in de prijzen.

Jana Vonášková volgde in 2015 Pavel Hula op als primarius. Tweede violist Vlastímil Holek maakt al bijna vier decennia deel uit van het Pražák Kwartet en altist Josef Klusoň is een van de oprichters. Cellist Michal Kanka kwam in 1986 in het kwartet.

Pražák Kwartet

Foto: Monika Navrátilová

Het ensemble reist jaarlijks naar de Verenigde Staten en Canada en toerde door Japan. Ook is het een regelmatige gast van de bekende kamermuziekpodia in Praag, Parijs, Brussel, Milaan, Madrid, Londen, München en Berlijn en van de bekende internationale muziekfestivals.

Samenwerkingen zijn er met onder anderen pianist Menahem Pressler, altviolist Roberto Diaz, violist Josef Suk en klarinettiste Sharon Kam. Het Pražák Kwartet maakte meer dan veertig cd’s, met bijvoorbeeld de complete strijkkwartetten van Beethoven en muziek van Borodin, Dvořák, Schulhoff en Zemlinsky.

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de oprichting van Tsjecho-Slowakije bracht het Pražák Kwartet vorig jaar een album uit met werken van de ‘nationale componist’ Smetana, samen met pianiste Nathalia Milstein.

Bij het vorige optreden van het kwartet in de Kleine Zaal, op 18 april 2018, stonden Schönberg, Suk en Beethoven op het programma.

Bijgewerkt op maandag 25 maart 2019