Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Pražák Kwartet

kwartet

Het Pražák Kwartet werd in 1972 opgericht door vier studenten van het Praagse conservatorium. Het werd internationaal bekend met zijn optreden tijdens het Praags Muziek Festival in 1975, en drie jaar later won het het Internationaal Strijkkwartet Concours in Evian.

Jana Vonášková volgde in 2015 Pavel Hula op als primarius. Tweede violist Vlastimil Holek maakt al bijna vier decennia deel uit van het Pražák Kwartet en altist Josef Klusoň is een van de oprichters. Cellist Michal Kanka kwam er in 1986 bij. Het ensemble reist om het jaar naar de Verenigde Staten en Canada en tourde door Japan. Ook speelt het regelmatig op de bekende kamermuziekpodia in steden als Praag, Parijs, Brussel, Milaan, Madrid, Londen, München en Berlijn en van de bekende muziekfestivals.

 

Pražák Kwartet

Foto: Monika Navrátilová

Samenwerkingen waren er met onder anderen pianist Menahem Pressler, altviolist Roberto Diaz, violist Josef Suk en klarinettiste Sharon Kam. Het Pražák Kwartet maakte meer dan vijftig cd’s, met bijvoorbeeld de complete strijkkwartetten van Beethoven en muziek van Borodin, Dvořák, Schulhoff en Zemlinsky. Bij de honderdste verjaardag van Tsjecho-­Slowakije in 2018 bracht het Pražák Kwartet een album uit met werken van de ‘natio­nale componist’ Smetana, samen met pianiste Nathalia Milstein.

Bij het vorige optreden in de Kleine Zaal, op 29 april 2019, speelde het kwartet werken van Haydn en Dvořák.

Bijgewerkt op woensdag 12 februari 2020