Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Paavo Järvi?

Paavo Järvi

dirigent

Paavo Järvi studeerde directie in zijn geboorteland Estland en bij Leonard Bernstein aan het Curtis Institute of Music in Phila­delphia. Sinds seizoen 2015/16 is hij chef-dirigent van het NHK Symphony Orchestra in Tokio, en met ingang van het huidige seizoen tevens van het Tonhalle Orchester Zürich.

Paavo Järvi had vergelijkbare posities bij het Orchestre de Paris, het hr-Sinfonieorchester Frankfurt, het Cincinnati Symphony Orchestra en het Malmö Symfonieorkest. Sinds 2004 is hij artistiek leider van Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Bij het Nationaal Symfonieorkest van Estland is hij artistiek adviseur.

Paavo Järvi maakt zich sterk voor muziek uit zijn geboorte­land, zoals van Erkki-Sven Tüür, Eduard Tubin en Arvo Pärt. 

Paavo Järvi

foto: Kaupo Kikkas

De dirigent ontving tal van prijzen en onderscheidingen. De republiek Estland eerde hem in 2013 met de Orde van de Witte Ster. De tijdschriften Diapason en Gramo­phone riepen Paavo Järvi uit tot Artist of the Year, en recent werd hij verkozen tot Opus Klassik Conductor of the Year.

Voor opnamen van werken van Sibelius en Grieg ontving hij een Grammy Award. Als gastdirigent is hij actief met gezelschappen als de Berliner en Wiener Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, het Gewandhausorchester Leipzig en de New York Philharmonic.

Bij het Concertgebouworkest debuteerde Paavo Järvi in 2004. Tijdens zijn laatste samenwerking met het orkest, in december 2015, dirigeerde hij werken van Ravel en Britten.

Bijgewerkt op dinsdag 15 oktober 2019