Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Paavo Järvi?

Paavo Järvi

dirigent

Paavo Järvi studeerde directie in zijn geboorteland Estland en bij Leonard Bernstein aan het Curtis Institute of Music in Phi­ladelphia. Sinds seizoen 2015/16 is hij chef-dirigent van het NHK Sympho­ny Orchestra, en met ingang van het huidige seizoen tevens van het Tonhalle Orchester Zürich – na vergelijkbare posities bij het Orchestre de Paris, het hr-Sinfonieorchester Frankfurt, het Cincinnati Symphony Orchestra en het Malmö Symfonieorkest.

Sinds 2004 is Paavo Järvi artistiek leider van Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en artistiek adviseur bij het Nationaal Symfonieorkest van Estland. De dirigent maakt zich sterk voor muziek uit zijn geboorteland, zoals van Erkki-Sven Tüür, Eduard Tubin en Arvo Pärt. Hij ontving tal van prijzen en onderscheidingen; zo eerde de republiek Estland hem met in 2013 de Orde van de Witte Ster. De tijdschriften Diapason en Gramophone riepen Paavo Järvi uit tot Artist of the Year, en recent werd hij verkozen tot Opus Klassik Conductor of the Year.

 

Paavo Järvi

foto: Kaupo Kikkas

Voor opnamen van werken van Sibelius en Grieg ontving hij een Grammy Award. Als gastdirigent is hij actief met gezelschappen als de ­Berliner en Wiener Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, het Gewandhausorchester Leipzig en de New York Philharmonic.

Bij het Concertgebouworkest debuteerde Paavo Järvi in 2004; afgelopen november leidde hij het orkest nog in werken van Wagner, Beethoven, Brahms en Sjostakovitsj zowel in Amsterdam als op tournee in Japan en Taiwan.

Bijgewerkt op woensdag 12 februari 2020