Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Orkest van de Achttiende Eeuw

orkest

Aan de wieg van het Orkest van de Achttiende Eeuw stonden in 1981 Frans Brüggen, Lucy van Dael en Sieuwert Verster. Frans Brüggen bleef tot aan zijn dood in 2014 dirigent en artistiek leider, en sindsdien werkt het orkest met gastdirigenten.

De musici van het Orkest van de Achttiende Eeuw – afkomstig uit meer dan twintig landen – bespelen historische instrumenten of kopieën daarvan. De omvang van het orkest ­benadert met zo’n vijftig leden de meest luxueuze klassieke orkesten van de achttiende en negentiende eeuw.

Het repertoire omvat muziek van Haydn, Mozart en Beethoven, maar reikt ook tot componisten als Bach, Rameau, Purcell, Schubert, Chopin, Stravinsky en Berio.

Orkest van de Achttiende Eeuw

Foto: Simon van Boxtel

De afgelopen jaren verzorgde het Orkest van de Achttiende Eeuw al een aantal concertante uitvoeringen – onder andere in Het Concertgebouw – van Mozart-opera’s: onder leiding van Ed Spanjaard Così fan tutte in oktober 2013 en onder leiding van Kenneth Montgomery Le nozze di Figaro in oktober 2015 en La clemenza di Tito in oktober 2017.

Samen met Cappella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss verzorgde het orkest in mei 2018 in onder meer Het Concertgebouw een uitvoering van Brahms’ Ein deutsches Requiem, een co-productie die werd bekroond met de VSCD Klassieke Muziekprijs.

Bijgewerkt op woensdag 18 september 2019