Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest bestaat sinds 1862 en is daarmee Nederlands langst bestaande professionele orkest. Het gezelschap verzorgt in de drie noordelijke provincies zo’n 120 concerten per seizoen (inclusief schoolconcerten) en treedt daarnaast geregeld elders in het land op. Het bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden van verschillende nationaliteiten en heeft de afgelopen jaren veel jonge musici mogen verwelkomen. Het repertoire bevat naast de klassieke meesterwerken ook hedendaagse composities en crossovers met popmuziek.

Vanaf concertseizoen 2015/2016 is Antony Hermus vaste gastdirigent bij het orkest. Stefan Asbury is honorair dirigent en Michel Tabachnik is emeritus dirigent. Vooraanstaande musici als Viktor Liberman, Jean Fournet, Han-Na Chang, Stefan Vladar, Alexander Vedernikov en Susanna Mälkki stonden bij het Noord Nederlands Orkest op de bok.

Noord Nederlands Orkest

Foto: Ewoud Rooks

Onder de internationale solisten met wie het orkest heeft opgetreden, zijn Diana Damrau, Eva-Maria Westbroek, Vadim Repin, Nemanja Radulović, Daniel Hope, Simone Lamsma, Alexander Gavrylyuk, Pia Douwes, Laurie Anderson en Steve Vai. Ook werkt het orkest met hedendaagse componisten, onder wie Terry Riley, Arvo Pärt en Philip Glass.

De vorige optredens van het Noord Nederlands Orkest in Het Concertgebouw waren op 25 augustus het programma TV-thema’s – met presentator Eric Corton en soliste Hermine Deurloo op mondharmonica – en op 15 september een uitvoering van Mahlers Vierde symfonie in Het Zondagochtend Concert.

Bijgewerkt op woensdag 16 oktober 2019