Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Nikolaj Znaider?

Nikolaj Znaider

viool

 

De Deen Nikolaj Znaider studeerde aan het conservatorium in Stockholm en aan de Juilliard School of Music in New York. In 1997 won hij het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Sindsdien trad hij als solist op met bekende gezelschappen als de Los Angeles Philharmonic, The Cleveland Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig. Hij maakte opnamen van de vioolconcerten van onder anderen Mozart, Beethoven en Brahms, waarbij hij ­samenwerkte met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het London Sym­phony Orchestra. Dit seizoen is hij artist in residence bij de Wiener Sym­phoniker. 

Nikolaj Znaider

Naast violist is Nikolaj ­Znaider ook dirigent. Hij is eerste gastdirigent van het Orkest van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg en koestert nauwe banden met het Konzerthausorchester Berlin, de Staatskapelle Dresden en het London Symphony Orchestra. In november 2012 debuteerde Nikolaj Znaider als dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is benoemd tot chef-dirigent van het Orchestre National de Lyon met ingang van 2020.

De violist was voor het eerst als solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest te gast in 2001 met Glazoenovs Vioolconcert in a klein onder leiding van Mstislav Rostropovitsj. De laatste keer was in mei 2016 met Beethovens Viool­concert onder Valery Gergiev.

Bijgewerkt op woensdag 15 mei 2019