Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Nicholas Collon?

Nicholas Collon

dirigent

De in Londen geboren Nicholas Collon studeerde orgel aan Clare College in Cambridge en speelt tevens viool en piano. Na twee jaar vaste dirigent te zijn geweest is hij sinds seizoen 2018/19 chef-­dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest.

In 2021 verruilt hij het Haagse gezelschap voor het Fins Radio Symfonie­orkest. Daarnaast is Nicholas Collon eerste gastdirigent van het Gürzenich-Orchester in Keulen. In zijn geboortestad richtte hij in 2005 het Aurora Orchestra op, een creatief gezelschap waarmee hij uitdagend repertoire uit de twintigste en eenentwintigste eeuw combineert met meesterwerken uit de klassieke en romantische periode.

Nicholas Collon

Foto: Jim Hinson

Als gastdirigent werkte Nicholas Collon met een groot aantal Britse orkesten, maar ook met onder meer het Deutsches Sinfonie-Orchester Berlin, de Bamberger Symphoniker, het Deens Nationaal Symfonieorkest, het Fins Radio Symfonieorkest, het Chamber Orchestre of Europe, het Ensemble intercontemporain en Les Siècles.

Vorig seizoen debuteerde hij bij het Oslo Filharmonisch Orkest, het Orchestre National de France, het Toronto Symphony Orchestra en het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. Operaproducties leidde Nicholas Collon bij onder andere de Glyndebourne Touring Opera, het Aldeburgh Festival en de Oper Köln.

De dirigent is een fervent pleitbezorger van nieuwe muziek en bracht meer dan tweehonderd composities in première. In Het Concertgebouw stond hij voor het eerst op de bok toen hij in augustus 2016 het Residentie Orkest dirigeerde in werken van Tsjaikovski, Prokofjev, Berlioz en Bernstein.

Bijgewerkt op woensdag 12 juni 2019