Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Michael Tilson Thomas

Michael Tilson Thomas

dirigent

Michael Tilson Thomas is dirigent, pianist en componist. In zijn vroege carrière werkte hij met Stravinsky, Boulez, Stockhausen en Copland aan premières van hun werken in zijn geboortestad Los Angeles en begeleidde hij cellist Gregor ­Piatigorsky en violist Jascha Heifetz aan de ­piano.

Sinds 1995 geeft hij artistiek en muzikaal leiding aan het San Francisco Symphony Orchestra; met dit orkest was hij, in september 2015, ook voor het laatst in Het Concertgebouw aan het werk te zien, in onder meer ­Mahlers Eerste symfonie.

Michael Tilson Thomas

foto: Terrence McCarthy

Voordat hij in San ­Francisco aantrad als chef-dirigent was Michael Tilson Thomas van 1988 tot 1995 chef-dirigent van het London Symphony Orchestra. Als gastdirigent werd hij uitgenodigd door tal van gezelschappen, waaronder ook – voor het eerst in 1980 – het Koninklijk Concertgebouworkest.

Als componist voltooide hij partituren als Urban Legend (2002), Showa/Shoah (1995) en From the Diary of Anne Frank (1990); dit laatste werk voerde hij uit met Audrey Hepburn als verteller. In 1988 richtte ­Michael Tilson Thomas bovendien de New ­World Symphony op in Miami Beach, Florida. Dit is een orkestacademie voor getalenteerde ­jonge musici.

Voor televisiezender PBS ­presenteerde de dirigent, vaak samen met zijn orkest in San Francisco, tal van programma’s over muziek. Onder andere het repertoire van Sjostakovitsj, Berlioz, Stravinsky, Copland en Mahler – zijn persoonlijke favoriet – kwam hierin aan bod. ­Michael ­Tilson Thomas won elf Grammy’s, ontving van Barack Obama de National Medal of Arts en werd in Frankrijk benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres.

Bijgewerkt op dinsdag 24 april 2018