Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Matthias Pintscher?

Matthias Pintscher

dirigent

Matthias Pintscher begon zijn muziekopleiding met dirigeren en studeerde bij Peter Eötvös. Evenals zijn Hongaarse leermeester verdeelt Pintscher zijn tijd al jaren gelijkelijk tussen dirigeren en componeren.

Als dirigent vertoont de Duitser een grote affiniteit met hedendaagse muziek, maar ook met bijvoorbeeld Beethoven, Berlioz, Bruckner, Ravel, Debussy en de Tweede Weense School.

Matthias Pintscher is sinds 2013 chef-dirigent van Ensemble intercontemporain en sinds september 2016 vaste dirigent van het Lucerne Festival Academy Orchestra. Recent was hij onder meer Creatief Bestuurslid van het Tonhalle-Orchester Zürich, artist in residence van het Los Angeles Chamber Orchestra en artist in association van het BBC Scottish Symphony Orchestra.

Matthias Pintscher

foto: Jeremy Garamond

Als gastdirigent stond Matthias Pintscher regelmatig voor orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Los Angeles Philharmonic, het London Symphony Orchestra en het Toronto Symphony Orchestra.

Als componist was Pintscher al vroeg succesvol. Zijn werk is vele malen uitgevoerd door bijvoorbeeld de Berliner Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, The Cleveland Orchestra en de New York Philharmonic. Hij ontving talloze prijzen voor zijn composities, waaronder de Roche Commission in 2012. Sinds 2014 is hij verbonden aan de compositieafdeling van de Juilliard School of Music in New York. Matthias Pintscher debuteerde in februari 2018 bij het Concertgebouworkest met zijn vioolconcert Mar’eh en werken van Debussy, Escher en Takemitsu.

 

Bijgewerkt op dinsdag 12 januari 2021