Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Liza Ferschtman?

Liza Ferschtman

viool

Liza Ferschtman soleerde bij vrijwel alle Nederlandse orkesten en verder bij onder meer het London Philharmonic Orchestra, de orkesten van Dallas, San Francisco en Hongkong, het Yomiuri Nippon Orchestra, de Staatskapelle Weimar, de Essener en de Bremer Philharmoniker en het Bergen Philharmonisch Orkest.

Met het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer maakte ze begin 2013 haar debuut in Montréal en New York. Kamermuziek speelt ze met vele collega’s, onder wie Elisabeth Leonskaja, Enrico Pace, Inon Barnatan, Julius Drake, Alisa Weilerstein, Christian Poltéra, Amihai Grosz, Sharon Kam en Mahan Esfahani.

De violiste is sinds 2007 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, waar ze elke zomer een thematische programmering neerzet met musici van internationale allure.

Solorecitals nemen een belangrijke plaats in in haar agenda en solowerken van Bach, Ysaÿe, Biber, Bartók en Berio bracht ze tevens uit op cd.

Een van haar eerste grote inspiratiebronnen was violist Philipp Hirshhorn, een hechte vriend van haar ouders (pianiste Mila Baslawskaja en cellist Dmitri Ferschtman) die haar vanaf vijfjarige leeftijd les gaf. Later studeerde ze in Amsterdam bij Herman Krebbers, in Philadelphia bij Ida Kavafian en in Londen bij David Takeno.

In 1997 won Liza ­Ferschtman het Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’ en in 2006 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs. In de zomer van 1995 maakte ze haar debuut in de Kleine Zaal en sindsdien is ze er een vaste gast.

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019