Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Joyce DiDonato?

Joyce DiDonato

mezzosopraan

Joyce DiDonato zong haar eerste Händel-­opera in 2001 in Amsterdam: Giulio Cesare bij De ­Na­tionale Opera. Naast haar bekendheid in het barok­repertoire krijgt ze veel lof voor haar Mozart-interpretaties en voor haar ­rollen in ­belcanto-opera’s van bijvoorbeeld ­Rossini en Donizetti.

Onder de hoogtepunten waren optredens als Maria Stuarda in de ­gelijknamige opera van Donizetti in de Metropolitan ­Opera in New York, de titelrol in Händels Alcina in een ­tournee met The English Concert en Donna Elvira in Mozarts Don Giovanni en Charlotte in Massenets Werther, allebei in het Royal ­Opera House Covent Garden in ­Londen.

Voor recitals wordt de mezzo­sopraan uitgenodigd door talloze belangrijke podia in Europa, de Verenigde ­Staten, Zuid-Amerika en Azië. In 2012 ontving ­Joyce DiDonato haar eerste Grammy Award, voor het album Diva, Divo, en eerder dit jaar volgde de tweede, voor het album Joyce and Tony: Live at Wigmore Hall waarop ze op de piano wordt vergezeld door Antonio Pappano.

Joyce DiDonato

Foto: Brooke Shaden

Geboren en opgegroeid in Kansas, volgde ­Joyce DiDonato haar opleiding aan onder andere de Academy of Vocal Arts in Philadelphia. Ze maakte deel uit van de young artist-programma’s van de opera­huizen in Houston, San Francisco en Santa Fe.

Joyce DiDonato’s eerste optreden in Het Concertgebouw was een recital in de Kleine Zaal, in april 2007 met pianist Julius Drake. In de Grote Zaal debuteerde ze in december 2008; ze keerde er sindsdien meerdere keren terug, voor het laatst op 11 april 2016 met een liedrecital met pianist David Zobel met als thema Venetië.

De huidige In War and Peace-tournee begon 17 november in Brussel en doet na Amsterdam nog onder meer Londen, Wenen, Berlijn, Helsinki, Praag, Parijs en Madrid aan, en ook een aantal zalen in Canada en Amerika (waaronder Carnegie Hall in New York). De bijbehorende cd komt 4 november (2016) uit.

In het novembernummer van programmablad Preludium leest u een interview met Joyce DiDonato.

Bijgewerkt op maandag 24 oktober 2016