Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Jean-Yves Thibaudet?

Jean-Yves Thibaudet

piano

Jean-Yves Thibaudet groeide op in Lyon en ging al op zijn twaalfde in Parijs studeren bij Aldo Ciccolini en Lucette Descaves. Inmiddels is hij al drie decennia lang actief op het concertpodium en in de studio, maakte hij meer dan vijftig cd-opnamen en is hij als docent verbonden aan de Colburn School in Los Angeles.

Hij kan putten uit een breed repertoire, dat reikt van composities van bijvoorbeeld Beethoven en Grieg tot hedendaagse werken van Qigang Chen en James MacMillan. Ook voert hij regelmatig eigen transcripties uit, zich daarbij begevend in genres als opera en jazz.

In interdisciplinaire projecten werkte hij intensief samen met kunstenaars uit film, beeldende kunst en mode. Jean-Yves Thibaudet is vaste gast van vele grote orkesten. Bij het Koninklijk Concertgebouw­orkest debuteerde hij in 1988 en was hij in seizoen 2015/16 artist in residence.

Jean-Yves Thibaudet

foto: Decca / Kasskara

Recent vertolkte hij muziek van Ravel bij zowel de New York Philharmonic als het Los Angeles Philharmonic Orchestra, ging hij op tournee met het Royal Philharmonic Orchestra, soleerde hij bij het Orchestre National de Lyon en gaf hij met violiste Janine Jansen een recital in Carnegie Hall in New York.

In Het Concertgebouw was Jean-Yves Thibaudet voor het laatst te beluisteren tijdens de Robeco SummerNights 2017, toen hij het Piano­concert van Gershwin speelde met het Gustav Mahler Jugendorchester onder leiding van Ingo Metzmacher.

Bijgewerkt op maandag 24 oktober 2016