Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Janine Jansen?

Janine Jansen

viool

Janine Jansen behoort tot ’s werelds topviolisten. Niet voor niets reisde ze al diverse malen mee met het Concertgebouworkest, zoals in 2010 op tournee door Spanje en de Verenigde Staten, in april 2011 naar Berlijn (staatsbezoek), in februari 2012 naar China en Korea, in maart 2013 naar Zuid-Afrika en in 2017 opnieuw naar China.

Ze soleert ook bij orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, het London Symphony Orchestra en de Berliner en Wiener Philharmoniker. Janine Jansen won vele prijzen, waaronder vier Edisons en viermaal een ECHO Klassik. In 2003 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs, in 2008 de VSCD Klassieke Muziekprijs, in 2013 de Concertgebouw Prijs en in 2018 de Johannes Vermeerprijs.

Janine Jansen

foto: Marco Borggreve

Ook is ze onderscheiden met de Instrumentalist Award van de Royal Philharmonic Society (2009). In december 2004 maakte Janine Jansen een ‘dubbeldebuut’ bij het Concertgebouworkest met het Vioolconcert van Britten en het Tweede vioolconcert van Prokofjev; sindsdien is ze met grote regelmaat te gast.

Zo bracht ze in november 2014 met het orkest de wereldpremière van Michel van der Aa’s aan haar opgedragen Vioolconcert. Haar laatste optreden met het orkest was in december 2018, toen ze soleerde in het Vioolconcert van Sibelius onder leiding van Valery Gergiev. Janine Jansen bespeelt de ‘Rivaz-Baron Gutmann’-Stradivarius uit 1707, haar ter beschikking gesteld door Dextra Musica.

Bijgewerkt op vrijdag 13 september 2019