Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Jaap van Zweden?

Jaap van Zweden

dirigent

Sinds seizoen 2018/19 is Jaap van Zweden music director van de New York Philharmonic. Daarmee keert hij terug naar de stad waar hij als zestienjarige viool ging studeren aan de Juilliard School of Music. Slechts drie jaar later werd hij concertmeester van het Concertgebouworkest, de jongste uit de geschiedenis.

In 1997 verruilde Jaap van Zweden zijn strijkstok voor de baton. Hij vervulde chef-­dirigentschappen bij het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest, deFilharmonie in Antwerpen en het Radio Filharmonisch Orkest. Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 – een functie die hij tot 2018 vervulde – nam zijn carrière een internationale vlucht.

 

Jaap van Zweden

Foto: Bert Hulselmans

In 2012 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra, waarmee hij Wagners Der Ring des Nibelungen integraal op cd uitbracht. Onder zijn talloze bejubelde opnamen bevinden zich ook de complete symfonieën van Beethoven en Brahms en Wagners Parsifal, waarvoor hij in 2012 een Edison in ontvangst mocht nemen. Door Musical America werd hij in dat jaar gehuldigd als Conductor of the Year.

Afgelopen oktober werd bekend dat Jaap van Zweden de Concertgebouw Prijs 2020 krijgt toegekend. Ook werd hij met de Hong Kong Philharmonic door Gramophone uitgeroepen tot orkest van het jaar. Jaap van Zweden stond voor het eerst in 1998 als dirigent voor het Concertgebouworkest. Bij het laatste gezamenlijke optreden in mei 2018 leidde hij Bruckners Achtste symfonie.

Bijgewerkt op woensdag 11 december 2019