Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Iván Fischer?

Iván Fischer

dirigent

Iván Fischer studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest. Hij vervolgde zijn opleiding in Wenen met lessen orkestdirectie van Hans Swarovsky. Daarop was hij twee seizoenen lang assistent van Nikolaus Harnoncourt.

In 1983 richtte Iván Fischer het Boedapest Festival Orkest op en hij boekte met dit gezelschap, waar hij nog steeds dirigent van is, sindsdien veel succes. Van 2012 tot 2018 was Iván Fischer bovendien chef-­dirigent van het Konzerthausorchester Berlin, waar hij sindsdien eredirigent is.


Iván Fischer

foto: Simon van Boxtel

In het verleden was Iván Fischer onder meer music director van Kent Opera en principal conductor van het National Symphony Orchestra in Washington. Hij is oprichter van diverse festivals, waaronder het Boedapest Mahlerfeest, en bereikte met door hem geïnitieerde openluchtconcerten in Boedapest tienduizenden mensen. In 2006 kreeg hij de Kossuth Prijs, de meest prestigieuze Hongaarse cultuurprijs, en in 2013 werd hem het erelidmaatschap van de Royal Academy of Music in Londen toegekend.

Iván Fischer is ook componist; zijn werk werd gespeeld in onder meer Duitsland, Oostenrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Als gastdirigent concerteert hij met de belangrijkste orkesten. Bij het Concertgebouworkest debuteerde hij in 1987 en is hij met grote regelmaat te gast. Bij zijn laatste gastoptreden in februari 2019 stonden werken van Stravinsky op de lessenaar, en aanstaande juni zal hij de openbare masterclass leiden.

Bijgewerkt op dinsdag 12 november 2019