Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Gustavo Dudamel?

Gustavo Dudamel

dirigent

Gustavo Dudamel is chef-dirigent van het Los Angeles Philharmonic Orchestra en van het Simón Bolívar Symphony Orchestra in zijn geboorteland Venezuela. Tevens staat hij aan het hoofd van El Sistema, het unieke, voor iedereen gratis toegankelijke muziekonderwijs­systeem dat Venezuela rijk is.

In zijn jeugd had Gustavo Dudamel vioolles van José Luis Jiménez en Francisco Díaz. Orkestdirectie studeerde hij bij José Antonio Abreu, de grondlegger van El Sistema. In 2004 won Gustavo Dudamel het Gustav Mahler Concours van de Bamberger Symphoniker.

Gustavo Dudamel

foto: Richard Reinsdorf

Van 2007 tot 2012 was hij chef-­dirigent van het Symfonieorkest van Göteborg, waar hij momenteel eredirigent is. Bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra, dat zijn contract onlangs verlengde tot en met het seizoen 2021/22, leidde Gustavo Dudamel in de afgelopen jaren vele concerten in binnen- en buitenland en richtte hij het Youth Orchestra LA op.

Dit seizoen maakt ook opera een belangrijk deel uit van zijn agenda: hij werkt met de Berliner Staatsoper (Le nozze di Figaro), de Scala in Milaan (La bohème) en de Wiener Staatsoper (Turandot). Bij de Wiener Philharmoniker stond Gustavo Dudamel reeds verschillende keren op de bok.

Zijn vorige optredens in Amsterdam waren in juni 2013 toen hij te gast was bij het Koninklijk Concertgebouworkest en in maart van dit jaar toen hij met zijn Los Angeles Philharmonic Orchestra tijdens een Europese tournee Het Concertgebouw aandeed.

Bijgewerkt op dinsdag 22 maart 2016