Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl
achtergrond

Geen klassieke muziek in de Top 2000?

door Anne Stuart
18 dec. 2019 18 december 2019

In de Top 2000 staat vrij weinig klassieke muziek. Maar wie beter luistert, hoort toch een hele hoop Bach, Mozart en Chopin. We helpen je even zoeken.

De jaarlijkse Top 2000 houdt de gemoederen weer flink bezig – ook onder liefhebbers van klassieke muziek. Dieuwertje Blok opende vorig jaar De Wereld Draait Door met een pleidooi voor meer klassieke muziek in de Top 2000. Presentatoren van De Muziekfabriek van NPO Radio 4 riepen in 2018 luisteraars op massaal op Canon in D van Johann Pachelbel te stemmen.

Maar stiekem klinkt er best veel klassiek door de speakers gedurende het jaarlijkse aftellen-tot-Bohemian-Rhapsody. Allerlei monsterhits danken hun melodie en/of akkoorden aan grote componisten uit vorige eeuwen. Vooral Pachelbels Canon in D geniet warm en onbekommerd plagiaat; hij staat er dus eigenlijk al in.

Overal Pachelbel

De Canon in D hoor je terug in Let It Be van de Beatles (vorig jaar op 53), Take Me Home, Country Roads van John Denver (vorig jaar op 192), No Woman no Cry  van Bob Marley (vorig jaar op nummer 269), Spicks and Specs van de Beegees (vorig jaar op 1414) en Don’t Look Back in Anger van Oasis (vorig jaar op 121). Het duidelijkst is de geest van Pachelbel aanwezig in Go West van de Pet Shop Boys (in 2017 op 1795, in 2018 uit de Top 2000 gevallen, maar wie weet in 2019...).

Summertime en Can’t help falling in Love

Onder de liefdesliedjes vinden we de echte klassiekers. Summertime door Ella Fitzgerald en Louis Armstrong (vorig jaar op 1188) werd oorspronkelijk gecomponeerd door George Gershwin als onderdeel van de opera Porgy and Bess (uit het jaar 1935). Het lied groeide al snel uit tot jazzstandard en is door bijna alle grote jazzmusici wel op plaat gezet.

Can’t Help Falling in Love van Elvis Presley (vorig jaar op 233 is een vertaling van Plaisir d’amour van Jean-Paul-Égide Martini (uit het jaar 1784). Componist Hector Berlioz maakte nog vóór Elvis een bewerking van het lied voor orkest.

Indrukwekkende orkestwerken 

Fragmentjes uit grote orkestwerken zijn er natuurlijk ook in de Top 2000: het motief uit Seven Nation Army van The White Stripes (vorig jaar op 208) lijkt wel héél erg op het allegro uit het eerste deel van Anton Bruckners Vijfde symfonie (1875-1876). (op ongeveer 3:30 - beluister op YouTube direct het motiefje)

 

Bij het kijken van de video van Intergalactic van de Beastie Boys (vorig jaar op 1943) hoor je, jawel, Igor Stravinsky's Le sacre du printemps (1911-1913).

Muse en Lady Gaga beginnen met Bach

Alles begint bij Bach, en dat geldt ook voor de rockband Muse. Plug in Baby, dat vorig jaar een keurige 421 noteerde, begint met een uitgebreide gitaar gitaarriff die nogal klinkt als de Toccata en fuga in d klein (ca. 1700-1702) van Johann Sebastian Bach. (op ongeveer 1:20 - beluister op YouTube direct het motiefje)

Ook Lady Gaga kent haar klassieken en laat Bad Romance (vorig jaar op nummer 1515) beginnen met de Fuga in b klein uit Das wohltemperirte Clavier

Neil Diamond, Barry Manilow en Sting

Tot slot horen we Prokofjevs Romance uit Luitenant Kije in Stings Russians (vorig jaar op nummer 904):

Ook lijkt Neil Diamond in Song Sung Blue (vorig jaar op 1861) wel héél erg geïnspireerd op het openingsmotief uit het tweede deel van Mozarts Pianoconcert nr. 21.

Kanshebber Barry Manilow (vorig jaar alleen met Mandy in de top 2000) heeft voor Could It Be Magic Chopins Prelude in c klein, opus 28, bijna integraal overgenomen.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door Preludium. Meer lezen? Abonneer dan nu.