Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Franz Welser-Möst?

Franz Welser-Möst

dirigent

Franz Welser-Möst, geboren in Linz, studeerde aanvankelijk viool, maar koos later voor het dirigentschap. Van 1990 tot 1996 was hij chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra en tussen 1995 en 2008 gaf hij leiding aan het Opernhaus Zürich. Voorts was hij van 2010 tot 2014 Generalmusikdirektor van de Wiener Staatsoper, waarmee hij bijvoorbeeld de geprezen nieuwe productie van Wagners Der Ring des Nibelungen realiseerde.

Sinds 2002 staat de Oostenrijker aan het hoofd van The Cleveland Orchestra. De samenwerking resulteerde onder andere in een groot aantal (wereld)premières, de hervatting van operaproducties als Mozarts Da Ponte-opera’s en semi-concertante uitvoeringen van Het sluwe vosje van Janáček met computergeanimeerde mise-en-scène.

 

Franz Welser-Möst

Foto: Roger Mastroianni

Als gastdirigent staat Franz Welser-Möst voor vele vooraanstaande orkesten. Met de Wiener Philharmoniker ging hij regelmatig op tournee en verzorgde hij in 2011 en 2013 het Nieuwjaarsconcert. Hij leidde meerdere producties bij de Salzburger Festspiele, zoals Richard Strauss’ Der Rosenkavalier, waarvoor hij in 2015 een ECHO Klassik won, en in 2016 een bejubelde productie van Die Liebe der Danae van dezelfde componist.

Bij het Concertgebouworkest maakte Franz Welser-Möst zijn debuut in april 2016 met werken van Mozart en Bruckner. In maart 2018 kwam hij terug met werken van Beethoven en Widmann.

Bijgewerkt op woensdag 13 november 2019