Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Frank Peter Zimmermann?

Frank Peter Zimmermann

viool

Frank Peter Zimmermann studeerde bij ­Valery Gradov, Saschko Gawriloff en Herman Krebbers en maakte ­vanaf de jaren 1980 glansrijk carrière. Hij is een veelgevraagde gast op internationale muziek­festivals in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Japan en Australië.

Naast zijn ­vele optredens met de vooraanstaande orkesten richt hij zich ook op kamermuziek. Tot zijn vaste pianopartners behoren Enrico Pace, Piotr ­Anderszewski en Emanuel Ax en hij vormt ­samen met altist Antoine Tamestit en cellist Christian Poltéra het Trio Zimmermann.

Behalve het klassiek-romantische repertoire heeft ook hedendaagse muziek zijn aandacht: op zijn ­repertoire staan vioolconcerten van Ligeti en Pintscher, en met het Koninklijk Concert­­gebouworkest bracht hij in 2007 The Lost Art of Letter Writing van Brett Dean in première.

Frank Peter Zimmermann

foto: Harald Hoffmann│hänssler CLASSIC

Frank Peter Zimmermann mocht een aantal belangrijke prijzen in ontvangst nemen, waaronder de Rheinische Kulturpreis in 1994, de Musikpreis van zijn geboortestad Duisburg in 2002 en het Bundesverdienstkreuz 1. Klasse der Bundes­republik Deutschland in 2008.

Sinds zijn debuut in 1990 is Frank Peter Zimmermann een graag geziene gastsolist bij het Concertgebouworkest, zowel in Amsterdam als op tournee. In november 2015 soleerde hij bij het orkest in het Tweede vioolconcert van Sjostakovitsj onder leiding van Jakub Hrůša..

Bijgewerkt op maandag 23 oktober 2017