Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Elena Urioste?

Elena Urioste

viool

Elena Urioste studeerde aan het Curtis Institute of Music in Phi­ladelphia en aan de Juilliard School in New York. Eerste prijzen won ze bij onder meer het Zwitserse Tibor Varga Internationaal Vioolconcours en de Sphinx Competition in Detroit en ze maakte het afgelopen decennium in hoog tempo carrière.

Elena Urioste geeft recitals in bekende zalen als Carnegie Hall in New York, het Kennedy Center in Washington, het Konzerthaus in Berlijn en Wigmore Hall in Londen. Als solist werd de Amerikaanse violiste uitgenodigd door onder meer The Philadelphia Orchestra, The Cleveland Orchestra en de New York en de Los Angeles Philharmonic.

In Europa soleerde ze bij gezelschappen als het London Philharmonic Orchestra, het BBC Symphony Orchestra en het Orchestre National de Lille. Ze werkte met dirigenten als Sir Mark Elder, Yannick Nézet-Séguin, Vasily Petrenko, Christoph Eschenbach en Karina Canellakis.

Elena Urioste

foto: Alessandra Tinozzi

Na op talloze kamermuziekfestivals te gast te zijn geweest richtte Elena Urioste haar eigen festival Chamber Music by the Sea op, dat jaarlijks plaatsvindt in Maryland. Ze bespeelt een instrument uit 1706 van de Napolitaanse bouwer Alessandro Gagliano.

In Het Concertgebouw maakt Elena Urioste vandaag haar debuut.

Bijgewerkt op woensdag 16 oktober 2019