Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Edvard Grieg?

Edvard Grieg

componist

Edvard Grieg was een Noorse componist uit de Romantiek en een pionier van de Noorse nationalistische stijl. Hij is vooral bekend om zijn Pianoconcert en zijn toneelsuite Peer Gynt.

Wanneer is Edvard Grieg geboren?

Edvard Hagerup Grieg is op 15 juni 1843 geboren in Bergen te Noorwegen. De familienaam Grieg stamt af van de Schotse clan Gregor; overgrootvader Alexander emigreerde na de verloren Slag bij Culloden.

Grieg’s moeder Gesine Hagerup was pianiste en muziekdocente; van haar kreeg de jonge Edvard zijn eerste muzieklessen. Het werpt zijn vruchten af: op zijn negende schrijft Grieg al zijn eerste composities.

Waar studeerde Edvard Grieg?

In 1858 gaat de 15-jarige Grieg, op aandringen van de Noorse violist en componist Ole Bull, piano studeren aan het conservatorium van Leipzig. Hier komt hij in aanraking met de muziek van Mendelssohn en Schumann en, helaas, een virus of bacterie waar hij pleuritis van krijgt. Hij zou levenslang last hebben van deze ziekte; op een gegeven moment moet zelfs zijn linkerlong worden verwijderd.

In 1863, inmiddels toegewijd aan compositie, besluit Grieg verder te studeren in Kopenhagen. Hier ontmoet hij de Noorse nationalistische componist Rikard Nordraak. Nordraak, in 1864 componist van het Noorse volkslied, laat hem kennismaken met de Noorse volksmelodieën.

Wanneer werd Edvard Grieg beroemd?

In 1868 componeerde Grieg zijn Pianoconcert. Het werk in a klein, waarin de verwijzingen naar Noorse volksmuziek niet van de lucht zijn, werd een onmiddellijk succes. Zelfs Franz Liszt, wie Grieg aan het eind van de jaren 1860 te Rome ontmoette, was enthousiast over het werk.

In Rome ontmoette Grieg ook de toneelschrijver Henrik Ibsen, voor wiens toneelstuk Peer Gynt hij in 1876 muziek schreef. Ook (delen uit) deze Peer Gynt suite worden nog regelmatig uitgevoerd.

Hij is verder vooral bekend om zijn kamermuziek en liederen, welke – meer nog dan zijn andere werken – bol staan van de verwijzingen naar Noorse volksmuziek. Zijn vrouw (en nicht) Nina Hagerup werd een autoriteit in het vertolken van de liederen.

Vanaf 1874 kreeg Edvard Grieg van de Noorse overheid een jaarlijkse toelage van 1600 kronen. Hij gebruikte een deel van het geld om een huis te bouwen nabij Bergen. Dit huis, ‘Troldhaugen’, is inmiddels het Edvard Grieg Museum.

Bezocht Edvard Grieg ooit Nederland?

Grieg was goed bevriend met de Nederlandse componist en pianist Julius Röntgren. Ze bezochten elkaar een aantal keren: Röntgen was veertien keer in Noorwegen, en Grieg ook een aantal keren met zijn vrouw in Amsterdam.

In 1883, tijdens een Europese toernee, speelt Grieg in Amsterdam en enkele andere Nederlandse steden de solopartij in uitvoeringen van zijn Pianoconcert. In 1897 treedt hij als dirigent op met het Concertgebouworkest. Zijn eigen muziek wordt door het orkest uitgevoerd onder leiding van Willem Mengelberg.

Een jaar erna treedt het Concertgebouworkest voor het eerst buiten de landsgrenzen op in, jawel, Bergen.

Hoe overleed Edvard Grieg?

Grieg overleed op 4 september 1907 in een ziekenhuis in Bergen aan de gevolgen van hartfalen. Zijn laatste woorden waren, naar verluidt: ‘Ach, als het zo moet zijn...’

Bijgewerkt op dinsdag 17 september 2019