Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Wie is Cristian Macelaru?

Cristian Macelaru

dirigent

Cristian Măcelaru mag een rijzende ster onder de dirigenten worden genoemd sinds hij in februari 2012 met veel succes inviel voor Pierre Boulez bij het Chicago Symphony Orchestra. De Roemeense dirigent is conductor in residence van The Philadelphia Orchestra sinds 2013 en sinds 2016 music director van het Cabrillo Festival, het langstlopende Amerikaanse festival voor hedendaagse muziek, waarmee hij Marin Alsop opvolgde.

 

Cristian Măcelaru

foto: Sorin Popa

In mei 2018 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het WDR Sinfonieorchester met ingang van het seizoen 2019/20. Cristian Măcelaru begon als violist; hij was de jongste concertmeester ooit van het Miami Symphony Orchestra. Bij Larry Rachleff aan de Rice University in Houston behaalde hij zijn directie-diploma. Ook volgde hij lessen bij onder anderen David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen en Stefan Asbury in Tanglewood en Aspen.

In 2012 werd hem de Sir Georg Solti Emerging Conductor Award toegekend; in 2014 won hij ook de prestigieuze Sir Georg Solti Conducting Award. Inmiddels stond hij voor onder meer het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het hr-Sinfonieorchester Frankfurt, het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Royal Scottish National Orchestra, het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra en de symfonieorkesten van Toronto, Baltimore, Seattle, Detroit en Indianapolis.

In 2017 stond Cristian Măcelaru voor het eerst voor het Koninklijk Concertgebouworkest, toen hij inviel voor Kirill Petrenko. Op het programma stonden werken van Mozart, Strauss en Wagner.

Bijgewerkt op vrijdag 13 september 2019