Nog geen account of wachtwoord vergeten? Ga dan naar concertgebouw.nl

Calefax rietkwintet

ensemble

Al meer dan drie decennia is het Calefax Rietkwintet een graag geziene gast op de internationale podia, waaronder Het Concertgebouw. Tournees brachten het ensemble naar onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Brazilië, Rusland, Japan, de Verenigde Staten, China, Turkije en Zuid-Afrika.

De vijf musici – die elkaar kennen sinds hun middelbareschooltijd aan het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium – gelden als uitvinder van een nieuw genre: het rietkwintet. Muziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, bas-klarinet en fagot.

Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Onder de naam Calefax Edition verschijnen veel van de eigen arrangementen in druk. Mede daardoor ontstonden in navolging van Calefax verschillende andere rietkwintetten, in Europa maar ook daarbuiten.

Calefax rietkwintet

foto: Marco Borggreve

Ook door middel van masterclasses en workshops draagt het kwintet zijn werkwijze en ervaring over op nieuwe generaties rietblazers.

Het Calefax Rietkwintet speelde samen met tal van musici uit de klassieke muziek, pop en jazz en werkte in interdisciplinaire projecten ook met bijvoorbeeld choreografen en videokunstenaars.

Eerder dit jaar bracht het kwintet onder de titel Hidden Gems zijn achttiende cd uit en eind deze maand wordt de winnaar bekendgemaakt van de elfde Calefax Composers Competition.

Bijgewerkt op woensdag 21 november 2018