Wie is Chris van Balen?

Chris van Balen

cello

Chris van Balen begon met celloles op vijftienjarige leeftijd en studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam bij Lenian Benjamins, Jean Decroos en Melissa Phelps. Masterclasses volgde hij bij onder anderen Mstislav Rostropovitsj, Daniël Shafran, Bernard Greenhouse, Wolfgang Böttcher, Tsuyoshi Tsutsumi, Colin Carr, Ivan Monighetti, Anner Bylsma, William Pleeth, Steven Isserlis, Marti Roussi en Dmitri Ferschtman.

Zijn aanstelling bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 1998 op 25-jarige leeftijd betrof zijn eerste auditie. In datzelfde jaar won hij de eerste prijs van het Postbank Sweelinck Concours, de voorganger van het tegenwoordige Cello Biennale Concours.

Start / pauzeer slideshow

Chris van Balen was als solist te horen in de celloconcerten van o.a. Schumann, Dvoƙák, Haydn, Boccherini, Tsjaikovski, Elgar, Saint-Saëns en Sjostakovitsj. Ook speelt hij kamermuziek in verschillende formaties, zoals het Concertgebouw Kamerorkest en Camerata RCO.

Tijdens en na tournees met het Concertgebouworkest speelde hij solorecitals en kamermuziek in Japan, de Verenigde Staten en diverse landen in Zuid Amerika en Europa. Op dit moment bespeelt Chris de Miremont cello uit de collectie van de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest die voorheen werd bespeeld door, inmiddels gepensioneerd, solocellist Godfried Hoogeveen.

Bijgewerkt op vrijdag 27 januari 2017