Wie is Alan Gilbert?

Alan Gilbert

dirigent

Alan Gilbert studeerde aan Harvard University, het Curtis Institute of Music in Philadelphia en de Juilliard School of Music in New York en begon zijn carrière als assistent-dirigent bij The Cleveland Orchestra.

Sinds september 2009 is hij music director van de New York Philharmonic; hij is de eerste geboren New Yorker die deze post bekleedt. Alan Gilbert dirigeert het gezelschap veelvuldig en verbond een aantal artists in residence aan het orkest, onder wie componist Magnus Lindberg en pianist Inon Barnatan. Ook was hij nauw betrokken bij het ­opzetten van twee concertseries voor hedendaagse muziek.

Start / pauzeer slideshow

In Het Concertgebouw dirigeerde hij de New York Philharmonic in 2012 en 2014. Naast zijn activiteiten met de New York Philharmonic wordt Alan Gilbert uitgenodigd door tal van andere beroemde orkesten. Zo opende hij het huidige seizoen met gastdirecties bij het Gewandhausorchester Leipzig en is hij tevens actief bij de Berliner Philharmoniker en de Münchner Philharmoniker.

Bij de Metropolitan Opera in New York geeft hij leiding aan opvoeringen van Mozarts Don Giovanni. In het verleden was hij chef-dirigent van de Santa Fe Opera en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm. Als gastdirigent leidde hij onder andere het San Francisco Symphony ­Orchestra en het Orchestre National de Lyon.

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest was Alan Gilbert te gast in 2003, 2005, 2007, 2009 en 2012.

Bijgewerkt op maandag 23 januari 2017