Wie is Marietta Petkova?

Marietta Petkova

piano

Marietta Petkova begon haar opleiding aan het muziek-lyceum in haar geboorteplaats Roese (Bulgarije), om deze te vervolgen aan het conservatorium in Sofia bij Lili Atanassova en Gina Tabakova. Aan de Musikhochschule in Wenen was Paul Badura-Skoda vervolgens haar docent. Na een studiejaar in Canada vestigde Marietta Petkova zich in 1990 in Nederland, voor lessen van Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam.

De befaamde pianist/pedagoog György Sebök was eveneens een belangrijk mentor. Sinds ze op tienjarige leeftijd het Nationale Pianoconcours van Bulgarije won, nam de pianiste tal van belangrijke prijzen in ontvangst van concoursen in onder meer Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Portugal.

Start / pauzeer slideshow

In Nederland won ze het Eduard Flipse Internationaal Pianoconcours (ex aequo) en de Yamaha Music Foundation Award. Marietta Petkova treedt veelvuldig op in Europa, Japan en de Verenigde Staten. Ze geeft voornamelijk solorecitals maar speelt ook graag kamermuziek.

Als solist in concertant repertoire werd ze uitgenodigd door onder meer het Orchestre de Chambre de Lausanne, het Concertgebouw Kamerorkest, het Noord Nederlands Orkest, het Kammerorchester Arcata Stuttgart en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het vorige optreden van Marietta Petkova in de Kleine Zaal was een solorecital op 15 januari 2017 met werken van Bach en Chopin.

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018