Wie is Jan Willem de Vriend?

Jan Willem de Vriend

dirigent

Jan Willem de Vriend is sinds 2006 chef-dirigent van het Orkest van het Oosten en sinds het begin van seizoen 2015/16 tevens vaste dirigent van het Residentie Orkest.

Bij de philharmonie zuidnederland is hij vaste gastdirigent voor het repertoire uit de Barok en de Klassieke Periode. Bij het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya is hij eerste gast-dirigent. Sinds september 2016 heeft hij ook bij het Orchestre National de Lille de positie van gastdirigent.

Start / pauzeer slideshow

Van 1982 tot 2015 was Jan Willem de Vriend artistiek leider en violist van het door hem opgerichte Combattimento Consort Amsterdam. Dit ensemble speelt bekende en onbekende meesterwerken uit de periode van 1600 tot 1800, waaronder ook tal van opera’s.

Jan Willem de Vriend stond ook op de bok bij bijvoorbeeld het Konzerthausorchester Berlin, het Mozarteumorchester Salzburg, het NDR Sinfonieorchester Hannover en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2012 ontving hij voor zijn verdiensten in de klassieke muziek de Radio 4 Prijs.

De vorige optredens van Jan Willem de Vriend in Het Concertgebouw waren allebei met het Orkest van het Oosten: de Robeco SummerNight van 9 juli jl. met Beethovens Eerste symfonie en Mozarts Requiem en de opening van het nieuwe seizoen van Het Zondagochtend Concert op 4 september met onder meer Mozarts Pianoconcert nr. 23 in A groot, KV 488 met solist Dejan Lazić.

Bijgewerkt op dinsdag 29 november 2016