Wie is Håkan Hardenberger?

Håkan Hardenberger

trompet

Håkan Hardenberger soleert bij alle ­grote orkesten in de wereld, zoals de New York Philharmonic, het Boston Symphony Orchestra, de Wiener Philharmoniker en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München.

Onder leiding van onder anderen Pierre Boulez, Alan Gilbert, Daniel Harding en Esa-Pekka Salonen speelde hij de klassieke trompetconcerten, maar bracht hij ook veel nieuw solorepertoire in première. Componisten als Harrison Birtwistle, Brett Dean, Hans Werner Henze, Olga Neuwirth, Arvo Pärt, HK Gruber en Mark-Anthony Turnage schreven werk voor hem.

Start / pauzeer slideshow

Met pianist Roland Pöntinen en slagwerker Colin Currie treedt Håkan Hardenberger regelmatig op in recitals. Inmiddels vormt ook dirigeren een vast onderdeel van zijn muziekcarrière; hij trad op met orkesten als het BBC Philharmonic Orchestra, het Zweeds Kamerorkest en de Dresdner Philharmonie.

Håkan Hardenberger werd geboren in Zweden en begon met trompetspelen toen hij acht was. Hij studeerde aan het conservatorium in Parijs en Los Angeles en geeft momenteel les aan het conservatorium van Malmö.

Håkan Hardenberger debuteerde in oktober 2012 bij het Koninklijk Concertgebouworkest, ook toen onder Andris Nelsons, met trompetconcerten van Haydn en Turnage.

Bijgewerkt op vrijdag 30 september 2016