Wie is Nikolaj Znaider?

Nikolaj Znaider

viool

De Deen Nikolaj Znaider studeerde aan het conservatorium in Stockholm en aan de Juilliard School of Music in New York. In 1997 won hij het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Sindsdien trad hij als solist op met bekende gezelschappen als de Los Angeles Philharmonic, The Cleveland Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig.

Hij maakte opnamen van de ­vioolconcerten van onder anderen Brahms, Beethoven, Mendelssohn en – met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Mariss Jansons – Glazoenov.

Start / pauzeer slideshow

Naast zijn ­carrière als violist is Nikolaj Znaider ook dirigent: hij is eerste gastdirigent van het Orkest van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg en koestert nauwe banden met het Konzerthausorchester Berlin, de Staatskapelle Dresden en het London Symphony Orchestra. Bovendien geeft Nikolaj Znaider graag les en was hij tien jaar lang artistiek leider van de door hem opgerichte Nordic Summer Academy.

In november 2012 debuteerde Nikolaj Znaider als dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Als violist debuteerde hij in 2001 bij dit orkest, en was hij er voor het laatst te horen in mei 2010 met het Vioolconcert van Elgar.

Bijgewerkt op donderdag 14 april 2016