Wie is Renée Fleming?

Renée Fleming

sopraan

De Amerikaanse sopraan Renée Fleming bouwde in de afgelopen decennia een grote carrière op, zong met talloze beroemde orkesten, ­vertolkte wereldwijd vele operarollen en gaf recitals in steden als Londen, Wenen, Parijs, Buenos Aires, Bogotá, Hongkong en Taipei. Uit handen van president Obama nam ze in 2013 een National Medal of Arts in ontvangst. Rond dezelfde tijd kreeg ze haar vierde Grammy Award, voor haar cd Poèmes.

Naast haar optredens in operahuis en concertzaal zingt Renée Fleming regelmatig tijdens grote internationale evenementen. Zo zette ze in 2008 de Olympische Spelen in Peking luister bij. In 2014 werkte ze in Berlijn mee aan een concert dat de val van de Muur in 1989 memoreerde.

Start / pauzeer slideshow

Als klassiek zangeres kan Renée Fleming bogen op een breed repertoire, reikend van muziek uit de Barok tot nieuw ­geschreven partituren. Ook werkte ze met popmusici als Lou Reed, Sting en Elton John. Ze maakte een cd met covers van rocknummers, Dark Hope, en een jazz­album, Haunted Heart.

In 2004 ­verscheen haar boek The Inner Voice, waarin ze vertelt over haar carrière en haar creatieve proces. In de vorige optredens van Renée Fleming in Het Concertgebouw soleerde ze bij het Royal Philharmonic Orchestra (31 oktober 2009, in een operaprogram­ma onder leiding van Charles Dutoit) en het Münchner Rundfunkorches­ter (25 oktober 2010, in Mahlers Rückert-Lieder onder leiding van Christian Thielemann).

Bijgewerkt op donderdag 25 februari 2016